Dinsdag 21/05/2019

politiek

Theo Francken (N-VA): "Ik, voorzitter? Als de partij dat vraagt, zal ik daar zeker over nadenken"

Theo Francken (N-VA) is Federaal Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met Administratieve Vereenvoudiging. Beeld Franky Verdickt

"Over de islam bestaat een enorm debat", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een uitgebreid gesprek met De Morgen, waarin hij vrijuit praat over onder meer zijn beleid, het verschil tussen links en rechts, het cordon sanitaire en de islam. "Is er een probleem mét de islam, omdat het geen religie is maar een politieke ideologie, zoals sommigen zeggen, en niet alleen extreemrechtse gekken?", vraagt Francken. "Of is er een probleem ín de islam, met radicale strekkingen zoals het salafisme, die een bedreiging vormen voor onze manier van leven."

Wat denkt u?

"Mij zult u niet zo gauw horen zeggen dat er een probleem is mét de islam. Er is een probleem met de organisatie van de islam in België, dat wel. Maar met de islam op zich heb ik geen probleem. Natuurlijk kan iemand die vrijwillig een hoofddoek draagt, er perfect bij horen. En als iemand vijf keer per dag bidt maar zich Vlaming voelt en wil participeren aan deze gemeenschap, dan vind ik dat prima."

Veel Vlamingen hebben het gevoel dat moslims er niet bij horen.

"Dat kan wel zo zijn. De Vlaamse ontvoogdingsstrijd is een paar decennia geleden helaas gekaapt door extreemrechts, door Filip Dewinter en zijn acolieten."

Vindt u dat het cordon sanitaire mag sneuvelen als Vlaams Belang Filip Dewinter aan de deur zet? U leek dat onlangs te suggereren in De afspraak op vrijdag.

"Er zijn weinig discussies in de Vlaamse politiek zo moeilijk als die over het cordon. Ik ga daar dus geen uitlatingen over doen. Je krijgt er altijd miserie mee, wat je ook zegt."

Als ik u vraag of u Bart De Wever zult opvolgens als N-VA-voorzitter, antwoordt u vast dat u die vraag niet aan de orde is, en dat u nog veel werk hebt tot 2019.

(lacht) "Hoe kunt u het raden?"

Maar u wordt het wel, de volgende voorzitter. Alles wijst erop dat u de geknipte man bent voor de job.

"Ik vind Bart een topper. Volle steun voor Bart."

Maar na hem komt u.

"Ik, partijvoorzitter? Misschien. Ooit. We zullen zien. Als de partij en Bart mij daarvoor vragen, dan zal ik daar zeker over nadenken."

Het volledige interview leest u morgen in de krant of vandaag al in de Pluszone van De Morgen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.