Vrijdag 26/04/2019

Migratie

Theo Francken (N-VA): "Burgemeester Close, de PS wil niet optreden in Maximiliaanpark"

"Brusselse burgemeester speelt een politiek spel", meent Francken. Beeld Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wijst met de beschuldigende vinger naar Brussel voor de situatie in het Maximiliaanpark. Daar stromen opnieuw honderden migranten samen. "Burgemeester Close, de PS, wil niet optreden", stelt de N-VA'er.

Dagelijks verzamelen zo’n 500 à 700 migranten in het park. Dat is ongeveer evenveel als een jaar geleden. De meesten zijn niet van plan om asiel aan te vragen, maar zijn transmigranten op weg naar Groot-Brittannië.

"Het is meer dan een jaar geleden dat de lokale politie er een actie heeft gedaan, met uitzondering van één actie vorige week", aldus Francken in Terzake. De staatssecretaris wijst erop dat het een taak is van de lokale overheid om te zorgen voor de openbare veiligheid en netheid op zijn grondgebied. 

Hij verwijt Close de ngo's te pamperen en een politieke agenda te hanteren, "met de enige reden om aan te tonen dat de N-VA het niet aankan, dat Francken het niet aankan".  Volgens de staatssecretaris speelt de Brusselse burgemeester een politiek spel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

"Hulp wettelijk niet mogelijk"

Volgens Francken is de populatie vluchtelingen anders dan een paar jaar geleden. "In 2015 wilden de vluchtelingen asiel aanvragen, maar werd de Dienst Vreemdelingenzaken overspoeld en konden we niet genoeg mensen registeren op een dag. Als gevolg daarvan werd een kamp opgezet in het Maximiliaanpark. Nu is de situatie anders, er zijn nog steeds veel mensen, maar ze willen geen asiel aanvragen in België."

Migranten die gaan asiel aanvragen in België, kan hij wettelijk gezien niet helpen, stelt de N-VA'er nog. "Er is maar één oplossing voor mensen die blijven weigeren asiel aan te vragen, en dat is oppakken en terugsturen naar het land van herkomst."

Francken pleit er opnieuw voor om het zogenoemde Australische model ook in de Middellandse Zee toe te passen. Dan kunnen migranten ook op zee worden tegengehouden en naar Afrika worden teruggebracht. "Het zal er komen, ik ben vastberaden", klinkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.