Zaterdag 04/02/2023
Jean-Luc Crucke (MR) en Valerie Van Peel (N-VA). ‘Laat ons ook buiten de gekende lijnen kleuren’, zegt Crucke.

InterviewVan Peel (N-VA) & Crucke (MR)

‘Terwijl ouders een derde of vierde kans krijgen, lopen kinderen definitieve schade op’

Jean-Luc Crucke (MR) en Valerie Van Peel (N-VA). ‘Laat ons ook buiten de gekende lijnen kleuren’, zegt Crucke.Beeld Wouter Van Vooren

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel en Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) willen de wetgeving rond kinderbescherming aanscherpen, weg van de partijpolitiek en weg van het carcan van het parlement. ‘We moeten weg van de hokjesmentaliteit.’

Roel Wauters

Een interview in oktober in De Zondag bracht het onverwachte duo samen. Van Peel vertelde over haar teleurstelling in de politiek, nadat haar wetsvoorstel rond kindermishandeling in het parlement door de meerderheid op de lange baan was geschoven. Om tien over acht die zondagochtend ontving ze een mailtje van Waals minister Crucke.

“Ik beken dat ik eerst even zijn naam moest googelen”, lacht Van Peel. “Ik was compleet verrast. Leest die Vlaamse media?” Crucke: “Het was een schoon artikel over een politica met een schoon engagement. Dat over zo’n onderwerp politieke spelletjes worden gespeeld, kon er bij mij niet in. Ook ik was toen nog kwaad op N-VA, voor de manier waarop Bart De Wever mijn voorzitter Georges-Louis Bouchez afgelopen zomer had aangevallen, maar dat doet op dat moment niet ter zake. Ik wilde haar helpen. Misschien konden we iets samen doen?”

Een paar weken later zaten ze samen op Cruckes kabinet in Namen, na een uur hadden ze een plan van aanpak klaar: ze zouden een werkgroep starten die, los van het parlement, op zoek gaat naar hoe de wetgeving rond kindermishandeling verbeterd kan worden. Wars van partijgrenzen en partijniveaus.

Jean-Luc Crucke (58, MR)

- Sinds 2017 Waals minister van Begroting en Financiën

- van 2004 tot 2017 afwisselend Waals en federaal parlementslid

- overtuigd regionalist

Valerie Van Peel (41, N-VA)

- Kamerlid sinds 2014

- concentreert zich op menselijke thema’s, zoals de strijd tegen kindermishandeling

- werd genoemd als opvolger van Bart De Wever als N-VA-voorzitter

Waarop zullen jullie focussen?

Van Peel: “We willen geen voorafnames doen waar we gaan eindigen, maar informatiedeling lijkt me essentieel. De invulling van het beroepsgeheim loopt momenteel fel uit elkaar. Er is nu spreekrecht, maar wat mij betreft, zou er een meldingsplicht komen voor hulpverleners, zoals mijn voorstel dat op de lange baan werd geschoven. Stel: een kind komt met een gebroken been bij de dokter, duidelijk het gevolg van geweld thuis. Waarom zou die dokter dan geen stappen ondernemen? Om de volgende keer het andere beentje in te gipsen? Zelfs het meest misbruikte kind zal altijd zijn ouders in bescherming nemen. Het zijn de hulpverleners die een beslissing moeten nemen in hun plaats. Het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling zou daarbij een tussenstap kunnen zijn, voor de klacht naar het gerecht gaat.”

Crucke: “Je kan daarover boeken vullen met juridische bespiegelingen, maar het komt steeds neer op dezelfde ethische vraag: als iemand van zijn beroepsgeheim aan de kant schuift, neemt hij nu een risico. Wel, die moet beschermd worden.”

Van Peel: “Meer algemeen moet de focus liggen op de rechten van het kind, in plaats van op die van de ouders. Terwijl die vaak nog een derde of vierde kans krijgen, lopen de kinderen definitieve schade op.”

Crucke: “Vergeet ook niet de rechten van de vrouw, die vaak de zorg op zich moet nemen. Die balans vinden wordt essentieel.”

Valerie Van Peel (N-VA) en Jean-Luc Crucke (MR). ‘Je kan iemand die zwaar verslaafd is, tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld verplicht laten opnemen om af te kicken, zodat het kind gezond ter wereld komt’, vindt Van Peel. Beeld Wouter Van Vooren
Valerie Van Peel (N-VA) en Jean-Luc Crucke (MR). ‘Je kan iemand die zwaar verslaafd is, tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld verplicht laten opnemen om af te kicken, zodat het kind gezond ter wereld komt’, vindt Van Peel.Beeld Wouter Van Vooren

Wat met geboortebeperking bij zwaar verslaafde moeders, zoals Conner Rousseau voorstelde?

Van Peel: “Dat debat voer ik al jaren, maar je moet realistisch zijn. Een echte geboortebeperking houdt juridisch nooit stand. Er zijn wel andere oplossingen, zoals in Nederland. Je kan iemand die zwaar verslaafd is, tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld verplicht laten opnemen om af te kicken, zodat het kind gezond ter wereld komt. Die discussie is legitiem. Onlangs las ik het nieuwsbericht dat een vader zijn drie maanden oude baby had gedood, simpelweg omdat hij het gehuil niet aankon en hij zelf alleen maar aan zijn spuit dacht. Die is naar de gevangenis gegaan, maar weigerde behandeling. Hij komt vrij, maakt een nieuw kind. Drie maanden later is dat ook dood. Ga je toelaten dat hij weer een kind op de wereld zet? Die man kan je niet op een tafel vastbinden en zijn teelballen toeknijpen, hoewel ik die reactie perfect begrijp. Wat wél mogelijk is: in zulke gevallen zou je die persoon kunnen verbieden nog met jonge kinderen samen te leven.”

Crucke: “Vergelijk het met iemand die verschillende keren veroordeeld is voor dronken rijden. Hen verbieden we wel om de rest van hun leven niet meer met de auto te rijden, omdat ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Maar voor kinderen mogen dat we die redenering niet maken?”

Waarom kiezen jullie voor een weg buiten het parlement om?

Crucke: “Kinderbescherming zit verdeeld over de verschillende niveaus. Alle wetgeving en bestraffing zit federaal, de preventie en de begeleiding van jongeren na de feiten zit bij de gemeenschappen. Als je maar op één niveau werkt, lever je half werk. Laat ons daarom ook buiten de gekende lijnen kleuren. Het thema belangt iedereen aan. Kijk, ik ben als minister niet eens bevoegd voor deze materie, maar dat betekent niet dat we geen oplossingen kunnen vinden. Ik heb aan mijn goede vriendin Sabine Laruelle (Waals Parlementslid voor MR en ex-minister, RW) gevraagd hier verder mee aan de slag te gaan. Tegelijk zal ik de werkzaamheden van nabij opvolgen en steun bieden waar nodig.”

Van Peel: “Ik heb tegelijk gemerkt dat bij een discussie in het parlement, zelfs over een thema als dit, iedereen meteen in zijn partijpolitiek hokje kruipt van meerderheid tegen oppositie. Die hokjesmentaliteit willen we doorprikken. Alle politici van eender welk niveau zijn welkom. Aan Vlaamse kant staan we al het verst. Ik werkte over kinderbescherming al samen met John Crombez van sp.a, Conner Rousseau wil dat voortzetten. CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft zich al geëngageerd, net als Goedele Liekens, al heeft zij haar eigen zorgen momenteel (er werd bij het Open Vld-parlementslid huidkanker vastgesteld, RW). Van mijn partij wil Vlaams minister Zuhal Demir mee haar schouders hieronder zetten. Minstens even belangrijk zijn de experts die we willen horen, van bij het begin. Onder meer ethicus Ignaas Devisch, Heidi De Pauw van Child Focus, Tim Stroobants van Vertrouwenscentrum Kindermishandeling zijn enthousiast. De bedoeling is gaandeweg steeds concreter te worden en nog eind 2021 te eindigen met wetteksten die we dan terug naar het Waalse, Vlaamse, Brusselse en federale parlement brengen om erover te stemmen. De komende week zit ik met Sabine samen om te kijken hoe ver zij intussen staat.”

Jean-Luc Crucke (MR) en Valerie Van Peel (N-VA). ‘Het kan nooit de bedoeling zijn het parlement buiten spel te zetten. Integendeel, we willen het parlement net beter laten werken’, aldus Crucke. Beeld Wouter Van Vooren
Jean-Luc Crucke (MR) en Valerie Van Peel (N-VA). ‘Het kan nooit de bedoeling zijn het parlement buiten spel te zetten. Integendeel, we willen het parlement net beter laten werken’, aldus Crucke.Beeld Wouter Van Vooren

Zijn mensen van Vlaams Belang en PTB-PVDA welkom in jullie werkgroep?

Van Peel: “Ik moet niet rond de pot draaien: als de extremen meedoen, gaan andere partijen afhaken. Dat risico willen we niet nemen.”

Crucke: “Vlaams Belang en PTB hebben altijd andere bedoelingen in het achterhoofd.”

Van Peel: “Of nu verder elke partij een evenredig aantal zitjes krijgt als het aantal zetels in het parlement, lijkt me niet zo belangrijk. Het gaat in eerste plaats over personen met wie je vooruit kan.”

U begeeft zich op onbekend terrein.

Van Peel: “Super, hè. Kijk, de politieke structuren draaien zichzelf vast. Laat ons dit experiment houden, met een duidelijk afgebakend terrein, dat ideologisch minder geladen is. Laat ons wel wezen: de hervorming van de sociale zekerheid krijg je op deze manier niet rond. Noem mij naïef, dat bén ik ook, maar dit is volgens mij de enige manier om echt nog ergens te geraken.”

Crucke: “Het kan nooit de bedoeling zijn het parlement buiten spel te zetten. Integendeel, we willen het parlement net beter laten werken.”

Zo’n debat wordt snel emotioneel. Wie gaat dat in goede banen leiden?

Van Peel: “Sabine en ik zullen voorzitter zijn van die werkgroep. Een voorzitter moet net kunnen zwijgen, meteen mijn grootste uitdaging. Tegelijk is het daarom ook zo belangrijk de experten van bij het begin te betrekken.”

Crucke: “Het voornaamste is dat er weer gewerkt wordt aan het vertrouwen tussen politici, ook over de taalgrens heen. Mensen kennen elkaar niet meer.”

Heeft u intussen het vertrouwen in de politiek herwonnen?

Van Peel: “Dat is nu eenmaal mijn karakter: ik heb één vonkje nodig om helemaal op dreef te geraken, maar even goed één klap om het even niet meer zien zitten. Eigenlijk had ik maar één mailtje nodig om te beseffen: stop met zagen, en ga gewoon door.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234