Zondag 27/11/2022

taxshift

Taxshift 'vergeet' loonindexering

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Door een 'vergetelheid' in de taxshift, valt de lastenverlaging voor de laagste lonen kleiner uit dan beoogd. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) hoopt 100 miljoen euro extra vrij te maken.

Roel Wauters

Een van de hoofddoelen van de taxshift is altijd geweest om de lasten op arbeid te verlagen, met bijzondere aandacht voor de laagste lonen. Omdat werkgevers minder sociale lasten betalen, worden ze aangemoedigd om extra mensen in dienst te nemen, zo luidde de filosofie.

Alleen, bij de uitvoering dreigt het mank te lopen. Omdat de regering onvoldoende rekening heeft gehouden met de loonindexering, valt het voordeel voor de werkgevers een stuk lager uit dan oorspronkelijk beoogd, zo klagen de werkgevers aan. Volgens berekeningen van werkgeversorganisatie VBO loopt het bedrag op tot 230 miljoen euro.

Dat zit zo: de loongrenzen om in aanmerking te komen voor een extra korting op de sociale lasten worden stap voor stap verhoogd. Dat gebeurde onlangs nog in januari, de volgende stap is begin 2019. Die grenzen zijn wettelijk vastgelegd in 2016, maar intussen zijn de andere lonen al twee keer geïndexeerd. "Hierdoor is die positieve maatregel voor een stuk ingehaald door de realiteit", zegt VBO-topman Bart Buysse.

Opmerkelijk is dat eens de grenzen in werking zijn, ze de loonevolutie wél automatisch zullen volgen. Het paradoxale gevolg is dat bij begin volgend jaar, bij de start van de laatste fase van de taxshift, de loongrenzen zelfs eventjes kunnen dalen, waarschuwt ondernemersorganisatie Unizo. In het najaar van 2018 volgt namelijk een nieuwe indexering, die dan bij de invoering van de nieuwe drempel in 2019 ongedaan gemaakt wordt. "De kans bestaat dat de voorwaarden achteruitgaan. Dat zou bijzonder problematisch zijn", zegt Caroline Deiteren van Unizo.

Meest efficiënt

Deiteren wijst erop dat dit de groep is bij wie een loonlastenverlaging het grootste effect zou hebben op het vlak van jobcreatie. Het gaat vaak om uitvoerende arbeid. De loonkost levert er een belangrijk voor- of nadeel op tegenover bedrijven in het buitenland.

Omdat het gaat om de verlaging van de sociale bijdragen, en dus niet fiscaliteit, zit het dossier bij minister voor Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Ze benadrukt dat alle beslissingen correct zijn uitgevoerd. "De eisen van de werkgevers gingen het budget van de taxshift te buiten", geeft haar woordvoerder Tijs Ruysschaert aan.

Tegelijk belooft ze beterschap. Ze heeft een plan klaar voor een extra loonlastenverlaging van 104 miljoen voor de laagste lonen. Het is een meer 'realistische versie' van wat de werkgevers bepleiten. Het plan belandde al op de regeringstafel, maar wordt verder besproken bij de aankomende begrotingscontrole in de loop van maart.

Gezien de positieve economische conjunctuur heeft de regering de ruimte om hier en daar een extra inspanning te leveren. Zeker omdat het gaat om de taxshift, een van de koninginnenstukken van de regering-Michel, bestaat er goodwill om een geste te doen. "Het is hoopvol dat de regering onze vraag ernstig neemt", zegt Buysse.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234