Dinsdag 27/09/2022

AchtergrondMinister Annelies Verlinden

Tandengeknars bij CD&V over radicale vernieuwing van Coens

Kersvers binnenlandminister Annelies Verlinden na afloop van het ledencongres in Antwerpen, gisteravond. Beeld BELGA
Kersvers binnenlandminister Annelies Verlinden na afloop van het ledencongres in Antwerpen, gisteravond.Beeld BELGA

Met topadvocate Annelies Verlinden (42) als minister van Binnenlandse Zaken kiest CD&V-voorzitter Joachim Coens voor radicale vernieuwing. Maar niet iedereen is tevreden.

Roel Wauters

Op het ledencongres in de Koningin Elisabethzaal grepen heel wat mensen naar hun smartphone om te kijken wie ze was. Met Sammy Mahdi als staatssecretaris op Asiel en Migratie en Vincent Van Peteghem op Financiën koos Coens al duidelijk voor vernieuwing. Maar met de naam van Annelies Verlinden als minister van Binnenlandse Zaken verraste hij compleet. Zelf kreeg Verlinden pas “zeer recent” telefoon van de CD&V-voorzitter. “Veel tijd om na te denken was er niet”, zegt ze.

Ze heeft nauwelijks politieke ervaring. Tussen 2003 en 2012 was ze gemeenteraadslid in Schoten, maar ze haakte af omdat ze zich volop wilde richten op haar job als zakenadvocate. Voordien was ze tussen 2005 en 2009 ondervoorzitter bij CD&V-jongeren. “Ze was me destijds meteen opgevallen”, zegt Yves Leterme, in die periode de absolute numero uno van de partij. “Ik heb haar zelfs eens ingeleid op een congres. Ze is schrander, kan op een vriendelijke maar gedecideerde manier haar punt brengen.”

Ook al liet ze de lokale politiek achter zich, Verlinden bleef op de radar van de partij staan. “Ik heb van die tijd nog een sterk netwerk overgehouden”, zegt ze daar zelf over. Ze werd nadien verschillende keren gevraagd om op een lijst te gaan staan, zowel voor de lokale als nationale verkiezingen. Ze paste telkens.

Buiten de politiek maakte ze een steile carrière. Verlinden leidde tot gisteren mee de Belgische afdeling van DLA Piper, een prestigieus internationaal advocatenkantoor. Ze studeerde rechten aan de KU Leuven en volgde een opleiding aan Harvard. Haar specialisatie is administratief en milieurecht. Opvallend daarbij is dat ze ook optrad als advocaat namens Arco. Sinds het faillissement strijdt CD&V er al jaren voor opdat de coöperanten (een deel van) hun geld zouden terugkrijgen. Zelf beklemtoont ze dat ze dat werk “volledig onafhankelijk van de partij” deed.

Fris gezicht

Coens wil met Verlinden een nieuw, fris gezicht lanceren in de provincie Antwerpen. Het verhaal van Kris Peeters was daar al even uit, en andere oudgedienden Servais Verherstraeten (federaal) en Koen Van den Heuvel (Vlaams) braken geen potten de voorbije verkiezingen. Bovendien moet ze de CD&V in de hele regio rond de stad Antwerpen, waar de N-VA erg sterk staat, een boost geven. Haar naam wekt intern enthousiasme. “Dit is een heel straffe vrouw”, zegt ook Van den Heuvel.

Maar kan een neofiet het waarmaken op een zwaar departement als Binnenlandse Zaken? Binnen de partij rekenen ze erop dat ze kan terugvallen op het kabinet van haar voorganger en partijgenoot Pieter De Crem. Zelf vraagt ze nog even tijd vooraleer grote uitspraken te doen. “Ik zal zoals Dehaene honderd dagen nemen, om te studeren en te zorgen dat ik er sta”, aldus Verlinden.

Heftige rit

En toch is er wrevel. Heel wat Kamerleden voelen zich gepasseerd. Coens overlegde nauwelijks over zijn keuze, ook de lokale Antwerpse sterkhouders vielen gisteren totaal uit de lucht. Na afloop van het congres hadden de parlementsleden nog een algemene vergadering verwacht, voor wat extra toelichting bij de keuzes van Coens. Die kwam er uiteindelijk niet. Ook is er onbegrip over hoe CD&V geen sociale departementen had binnengehaald. Die flank is toch ook belangrijk voor de partij?

Bovendien blijven er vragen bij het functioneren van de Vivaldi-coalitie. “Ik mag maar hopen dat ze de debatten niet op straat uitvechten”, zegt een ervaren Kamerlid. Met licht opkomende hoofdpijn zagen ze al hoe MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de socialisten uitdaagde over het optrekken van de laagste pensioenen. Dat Zakia Khattabi en Sarah Schlitz voor Ecolo in regering komen, baart veel zorgen. De twee vrouwen trokken op een offensieve manier de aanpassing van de abortuswetgeving in het parlement en reden daarbij vol tegen de kar van CD&V. “Het wordt een heftige rit”, klinkt het. “Ik hoop dat het goed afloopt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234