Vrijdag 24/05/2019

Groene energie

Taks op kerncentrales vloeit terug naar nucleaire sector

Beeld EPA

Het nucleair onderzoekscentrum SCK en de kernafvalbeheerder Belgoprocess krijgen dit jaar wellicht geld uit het transitiefonds. Zo vloeien de belastinginkomsten uit de kerncentrales Doel 1 en 2 terug naar de nucleaire sector.

Drie jaar geleden sloot de federale regering een akkoord met Electrabel over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Beide reactoren mogen tien jaar langer openblijven dan gepland, tot 2025, om stroomtekorten te voorkomen.

In ruil betaalt Electrabel jaarlijks 20 miljoen euro taks. Dit geld vloeit naar het 'energietransitiefonds', dat dient voor steun aan nieuwe projecten zoals de bouw van extra windmolens of het onderzoek naar batterijen. Aanvankelijk benadrukte bevoegd minister Marie Christine Marghem (MR) dat "de middelen van het fonds niet gebruikt zullen worden om nucleaire energie aan te moedigen". In maart dit jaar nuanceerde ze dat ook "nieuw onderzoek in de nucleaire sector" in aanmerking komt.

Informatie van De Morgen leert dat dit jaar zestien projecten geld zullen krijgen uit het transitiefonds. In totaal gaat het om goed 27 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk welk project hoeveel geld krijgt. Wat wel al duidelijk is: ook het SCK in Mol, het Belgische nucleaire onderzoekscentrum, en de kernafvalbeheerder Belgoprocess in Dessel zijn bij de gelukkigen.

Plasma

"De administratie heeft een lijst voorbereid op basis van de bestaande criteria en we volgen die lijst", verduidelijkt een goed geïnformeerd bron. De afgelopen twee jaar ontving slechts één project steun uit het transitiefonds. "Te veel projecten vielen af omdat ze aan een bepaald criterium niet voldeden. Dat was eigenlijk niet nodig. Dit jaar zijn we niet meer zo rigide geweest."

Het SCK in Mol krijgt geld voor onderzoek naar 'geavanceerde scheiding' van bestraalde splijtstof, Belgoprocess voor onderzoek naar plasmatechnologie. "Nucleair afval aan een hele hoge temperatuur verbranden, tot er slechts een glasachtig materiaal achterblijft, heeft een aantal voordelen", verduidelijkt Bart Thieren, woordvoerder van Belgoprocess. "De hoeveelheid afval is daarna een stuk kleiner en bovendien is het glasachtig materiaal inert en zeer stabiel. Als we straks ons radioactief afval definitief ondergronds willen bergen, zou het gebruik van plasmatechnologie een groot verschil kunnen maken."

Verkeerd

Oppositiepartij Groen vindt het een verkeerde keuze om inkomsten uit de taks op Doel 1 en 2 terug te laten vloeien richting de nucleaire sector. "Dit is nog maar eens het bewijs dat minister Marghem zich niet aan haar woord kan houden", reageert Kamerlid Kristof Calvo. "Drie jaar geleden verzekerde ze ons dat de nucleaire sector uitgesloten zou worden van het transitiefonds. Nu geeft ze het SCK en Belgoprocess toch geld. Er zijn nochtans andere, toekomstgerichte projecten genoeg rond de groene energietransitie. Ik begrijp deze keuze niet."

Marghem was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De regering moet de verdeling van het transitiefonds nog officieel goedkeuren. Wellicht gebeurt dit een van de komende weken.

"We vinden de kritiek van Groen onterecht", zegt Thieren van Belgoprocess. "Dit bedrijf verwerkt het bestaande radioactief afval – van de kerncentrales, maar  evengoed dat van de medische wereld. Als we een manier vinden om dit afval veiliger te verwerken en te bewaren, dan is dat in het belang van de toekomstige generaties. We verdienen die 'boosaardige' stempel niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.