superministerraad
‘Superministerraad’ buigt zich over benoeming gouverneurs
Morgen moet er eindelijk duidelijkheid komen over wie de gouverneurs van Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg worden. Op de laatste ministerraad voor het zomerverlof wil de Vlaamse regering de knopen doorhakken.
De laatste vergadering van de Vlaamse regering voor het reces is traditioneel een marathonzitting: de superministerraad. Dit jaar is dat niet anders. Een hele reeks dossiers, nu al meer dan 100, moet nog worden afgerond. Ook op de agenda: de benoeming van drie provinciegouverneurs, wat al een hele tijd aansleept.
In Oost-Vlaanderen moest eigenlijk eind 2018 al de opvolger van Jan Briers bekend zijn. Er werd destijds voor het eerst gewerkt met een onafhankelijke selectieprocedure, maar die draaide na politiek gebakkelei op niets uit. Met Didier Tollenaere werd tijdelijk een waarnemend gouverneur aangesteld. Vorig jaar werd beslist om de gouverneurs opnieuw aan te stellen zoals het vroeger gebeurde: via een politieke benoeming.
In Oost-Vlaanderen lijkt Vlaams Parlementslid Carina Van Cauter voor Open Vld de meest logische naam. Als justitiespecialiste bouwde ze een solide reputatie op als Kamerlid tussen 2007 en 2019. Zij was twee jaar geleden al in de running.
Te veel van het goede?
Vlaams-Brabant, waar de socialist Lode Dewitte eind vorig jaar de pensioenleeftijd bereikte, zou in handen van de N-VA vallen. De Vlaams-nationalisten hebben als grootste partij momenteel geen enkele gouverneur meer. De meest genoemde naam is Kristien Van Vaerenbergh, sinds 2010 lid van de Kamer. Ze is met haar 42 jaar vrij jong om gouverneur te worden, in principe een functie voor het leven. Een andere naam die circuleert is die van Jan Spooren, Kamerlid en burgemeester van Tervuren.
In Limburg ligt het moeilijker. De socialist Herman Reynders vertrekt, en CD&V heeft haar oog laten vallen op zijn post. Alleen: de christendemocraten hebben met Antwerpen en West-Vlaanderen al twee van de vijf gouverneurs in handen. Een derde zou te veel van het goede zijn voor een partij van 15 procent, menen Open Vld en N-VA.
De Vlaams-nationalisten claimen daarom ook de post. Namen die bij de N-VA circuleren zijn die van partij-ancien en Genkenaar Jos Lantmeeters en van Kamerlid Karolien Grosemans. CD&V stelt zich stug op, waardoor ook de andere benoemingen onzeker worden. Er volgt pas een beslissing als er een akkoord is over de drie namen.