Vrijdag 18/10/2019

Sudan-rapport

Sudan-rapport is afgesloten, maar de discussie blijft

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en premier Charles Michel (MR) geven tekst en uitleg bij het rapport en de reactie van de regering. Beeld BELGA

Het langverwachte rapport over de Sudan-kwestie is na amper één dag alweer voorwerp van discussie. Koert Debeuf van het Tahrir Instituut trekt de degelijkheid ervan in twijfel. Regering en oppositie lezen er elk hun waarheid in.

Sinds september vorig jaar wordt de actualiteit in de Wetstraat gedomineerd door de Sudan-kwestie, de uitzetting van Sudanese migranten naar hun thuisland en de mogelijke mishandeling die daarna plaatsvond. Ook het nieuwe onderzoeksrapport van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) kan de rust niet doen terugkeren.

Het rapport concludeert dat er geen bewijzen zijn voor de mogelijke folteringen van uit België teruggestuurde Sudanezen, maar benadrukt tegelijk wel dat de uitzettingsprocedure voor verbetering vatbaar is.

De regering-Michel grijpt deze conclusie aan om de uitzettingen naar Sudan herop te starten. "De teneur van het rapport is duidelijk: we hebben misschien geen honderd procent zekerheid, maar een aantal van de getuigenissen is manifest onjuist", benadrukt staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA). "Dit is een grote opluchting voor mezelf."

De oppositiepartijen zien dit helemaal anders. Zij lezen vooral dat de regering-Michel volgens het CGVS veel voorzichtiger moet zijn bij de uitzetting van Sudanezen naar hun thuisland en het dictatoriale regime daar. "Het rapport bevestigt waar we al langer voor waarschuwen", zegt Monica De Coninck (sp.a).

Ook de ngo’s Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en 11.11.11 eisen dat de uitzettingen naar Sudan pas hervatten als de regering haar procedures heeft bijgesteld. "Het CGVS aan om waarborgen in te bouwen bij interviews met een identificatiemissie, zoals de aanwezigheid van een tolk en een vertegenwoordiger van de Belgische overheid . Dergelijke waarborgen zijn noodzakelijk om mensenrechtenschendingen te voorkomen”, klinkt het in hun persbericht.

Sleutelgetuigenis niet vermeld

De hardste kritiek komt van Koert Debeuf van het Tahrir Instituut. Hij verzamelde in december getuigenissen van Sudanese migranten die bij thuiskomst naar eigen zeggen mishandeld werden. Volgens Debeuf gaf een van die mensen in een gesprek met het CGVS aan dat hij stokslagen kreeg, maar wordt hierover in het rapport gezwegen. "Het is merkwaardig dat de sleutelgetuigenis over die foltering niet vermeld wordt", zegt Debeuf. "Ze schrijven alles, behalve dat?"

Volgens CGVS-baas Dirk Van den Bulck is de reden daarvoor dat de Sudanees in kwestie onbetrouwbare info gaf over hoelang hij opgesloten zat en gefolterd werd. "Volgens hem had dat lang geduurd, terwijl hij er maar korte tijd was, want we weten wanneer hij zich heeft aangeboden bij het kantoor van de International Organization for Migration." Dat doet hem ernstig twijfelen aan de hele getuigenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234