Energiebeleid

Nieuwe studie waarschuwt: stroomtekorten mogelijk vanaf 2025

Twee keuzes: snel investeringen zoeken of twee kerncentrales langer openhouden

Als er tegen 2025 geen nieuwe gascentrales en windmolens bijkomen, dreigen er stroomtekorten in België. Dat schrijft netbeheerder Elia in een studie bestemd voor de vier energieministers van ons land. Zij moeten nu beslissen: snel investeringen zoeken. Of twee kerncentrales langer openhouden.

Het rapport van Elia wordt vandaag voorgelegd aan de ministers Marie Christine Marghem (federaal, MR), Bart Tommelein (Vlaams, Open Vld), Jean-Luc Crucke (Waals, MR) en Céline Fremault (Brussel, cdH). Het viertal onderhandelt de komende maanden over het langverwachte Energiepact. Dat moet de sluiting van de kerncentrales in 2025 voorbereiden. De originele wet op de kernuitstap is intussen veertien jaar oud. Opeenvolgende regeringen hebben nagelaten om een concreet plan uit te werken.

Gas, wind en zon

Elia is duidelijk in zijn rapport: als er nu nog langer geaarzeld wordt, dreigen er stroomtekorten na 2025. De sluiting van de zeven kerncentrales in Doel en Tihange kan niet opgevangen worden door de huidige energiecentrales in ons land. Er moet dringend geïnvesteerd worden in nieuwe productie. 

Volgens Elia zijn er daarbij twee mogelijkheden. Ofwel sluiten de kerncentrales zoals gepland en wordt er ingezet op meer gas, wind en zon. Ofwel wordt de levensduur van twee reactoren, Tihange 3 en Doel 4 zijn de nieuwste, met tien jaar langer verlengd en blijft kernenergie de ruggengraat van onze energievoorziening.

Share

Een totale overschakeling op gas betekent dat België bijna zeker de Europese klimaatdoelen tegen 2030 mist

Elia spreekt zich niet uit voor of tegen een bepaald scenario: beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Zo kunnen negen nieuwe gascentrales de sluiting van alle zeven kerncentrales compenseren, maar Elia merkt daarbij meteen op dat die centrales er niet vanzelf gaan komen. Energiebedrijven zullen subsidies nodig hebben om aan de bouw te beginnen (het gaat om een geschatte investering van 1 miljard euro per jaar). Dit legt een extra last op stroomfactuur. 

Bovendien stoten gascentrales schadelijke broeikasgassen uit, in tegenstelling tot kerncentrales. Een totale overschakeling op gas betekent dat België bijna zeker de Europese groene doelen tegen 2030 mist. Een combinatie tussen gas, wind en zon lijkt een oplossing, maar dan zijn er nog meer investeringen nodig: tot 2 miljard euro per jaar.

Moeilijke discussie

Share

Marghem en Tommelein lieten al uitschijnen dat een levensduurverlenging voor de twee nieuwste kerncentrales bespreekbaar moet zijn. Daarentegen staan Crucke en Fremault erop dat de kernuitstap in 2025 doorgaat, zoals afgesproken

Het is aan de vier energieministers om de komende maanden te beslissen welke richting België uitgaat. Het belooft een moeilijke discussie te worden. Marghem en Tommelein lieten al uitschijnen dat een levensduurverlenging voor de twee nieuwste kerncentrales bespreekbaar moet zijn. Omdat dit minder nieuwe investeringen vergt en de gezinnen en bedrijven allicht minder belast. N-VA, de grootste coalitiepartner in de federale en Vlaamse regering , denkt hier hetzelfde over. 

Daarentegen staan Crucke en Fremault erop dat de kernuitstap in 2025 doorgaat, zoals afgesproken. "Anders teken ik het Energiepact niet", benadrukt Fremault. Volgens haar is kernenergie een technologie van het verleden.

Ook Elia wijst erop in zijn rapport: twee kerncentrales openhouden tot 2035 is niet zonder risico. De kans bestaat dat er dan in 2035 opnieuw stroomtekorten dreigen en dat er alsnog moet geïnvesteerd worden in nieuwe gascentrales, windmolens en zonnepanelen. Nieuwe kerncentrales bouwen lijkt te duur.

Investeringen nodig

Vooral nieuwe gascentrales aangevuld met windmolens en zonnepanelen: 1 miljard euro per jaar

Vooral nieuwe windmolens en zonnepanelen aangevuld met gascentrales: 2 miljard euro per jaar

- Langer openhouden twee kerncentrales aangevuld met gascentrales: 600 miljoen euro per jaar

nieuws

cult

zine