Europees copyright

"Straks geraken memes en parodieën niet meer door de filters"

Europa verstrengt online auteursrecht

- Freek Evers - Bron: Eigen berichtgeving

Het Europees Parlement stemde woensdag in met de nieuwe copyrightrichtlijn. Ook de omstreden uploadfilter die content vooraf automatisch screent en het uitgeversrecht werden goedgekeurd. Gaat deze beslissing de geschiedenis in als het einde van het open internet?

Wat is de bedoeling van de richtlijn over het auteursrecht?

Share

De Europese Commissie wil auteurs, producers en andere makers eerlijker vergoeden. Iets waar niemand in principe tegen is. Alleen slopen er in de richtlijn een aantal controversiële regels

Het internet heeft het de muziek-, film-, en journalistieke sector niet gemakkelijk gemaakt. Terwijl grote platformen als YouTube en Facebook miljarden verdienen aan advertenties, ontvangen makers voor hun creatie maar een kleine vergoeding. Nochtans hebben Facebook en YouTube die advertentie-euro's voor een groot deel te danken aan liedjes, films en journalistiek werk die op hun platformen gedeeld worden.

De Europese Commissie nam zich in 2016 – met de steun van de media-, film- en platenindustrie – voor om die scheve verhouding recht te trekken.

nieuws

cult

zine