Zondag 23/02/2020

Antirookplan

Stop met roken voor een prikje

► Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) lijkt meer bijval te oogsten met zijn antirookplan dan Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Terwijl CD&V het antirookplan van Maggie De Block (Open Vld) vorige week "een mager beestje" noemde, komt 'haar' Jo Vandeurzen op 1 januari wel met maatregelen tegen de sigaret. Zo betaal je bij de tabacoloog enkel nog het remgeld. Voor lage inkomens en jongeren wordt het 'bijna gratis'.

Een kwart van de Vlamingen rookt, maar over 1,5 maand moet het voor hen makkelijker worden om van de sigaret af te raken. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) sleutelt aan de terugbetaling van hulp door de tabacoloog. "We passen momenteel de procedure voor financiering en uitbetaling van de rookstopbegeleiding aan", zo staat in zijn beleidsbrief. "Bedoeling is dat het nieuwe systeem vanaf 1 januari 2017 operationeel is."

Concreet zal je voor een sessie bij de tabacoloog niet meer de volle pot moeten ophoesten maar enkel je persoonlijke bijdrage. De rest neemt de overheid meteen voor haar rekening. Per kalenderjaar krijg je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Voor het eerste tel je maximaal 7,5 euro per kwartier neer, voor het laatste ten hoogste 1 euro. Dat terwijl je nu voor een intakegesprek bij al snel 20 euro uit eigen zak betaalt. Heel wat tabacologen rekenen immers zo'n 50 euro aan, daarvan krijg je 30 euro terug. Dat systeem geldt nu ook voor àlle Vlamingen, ongeacht je financiële situatie.

Maar dat verandert. "Voor Vlamingen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming wordt het vrijwel gratis", weet tabacologe Christine Plets, die verbonden is aan Tabakstop en de Stichting tegen Kanker. Voor die groep mag een kwartier individuele begeleiding vanaf 1 januari niet meer dan 1 euro kosten, in groep wordt het nog de helft goedkoper met een maximum van 50 eurocent. De code op het klevertje van het ziekenfonds eindigt bij hen op 1. Het gaat om mensen met een laag inkomen.

"En net in die groep zitten veel zware rokers", weet Katrijn Vandamme van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez). In de laagste sociale klasse zijn er dubbel zoveel Belgen die dagelijks naar de tabak (22 procent) grijpen dan in de hoogste (10 procent). Er worden ook een pak meer sigaretten opgestoken, blijkt verder nog uit onderzoek van de Stichting tegen Kanker. In de laagste sociale groep rookt 27 procent er meer dan 20 per dag. In de hoogste klasse is dat maar 13 procent. "Het is dus belangrijk om hen te bereiken, maar zij zetten minder vaak de stap naar rookstopbegeleiding. Hopelijk verlaagt het nieuwe systeem voor hen de drempel", zegt Plets.

Ook jongeren tot en met 20 jaar krijgen vanaf 1 januari sowieso dat goedkoopste tarief. "Het is belangrijk om hen zo snel mogelijk te doen stoppen", merkt Katrijn Vandamme op. Hoe vroeger jongeren met tabak beginnen, hoe groter immers de kans dat zij evolueren naar regelmatige rokers. Zo is een meisje van 16 jaar na nauwelijks drie maanden roken verslaafd, bij een jongen van die leeftijd duurt het ongeveer zes maanden. Cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) tonen ook aan dat meer en meer scholieren al eens een sigaret opsteken.

Slaagkans tot 4 keer groter

Hoeveel Vlamingen Vandeurzen van de tabak af wil helpen, kan zijn kabinet nog niet kwijt. Met hulp van een tabacoloog is de kans op succes in elk geval een pak groter. Het aantal mensen dat spontaan kan stoppen is uiterst laag: zonder hulp van buitenaf slaagt amper 3 à 5 procent daarin. "Met professionele begeleiding is de slaagkans 3 à 4 keer groter", merkt Christine Plets op. "Een tabacoloog stelt een individueel begeleidingsplan op en zorgt ook voor hervalpreventie, want daar loopt het vaak mis. Op consult zien we veel mensen die al een resem mislukte pogingen om te stoppen achter de rug hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234