Dinsdag 28/09/2021

NieuwsIsraël

Stimuleert Vlaanderen oorlogsindustrie in Israël?

Israëlische soldaten bij de grens met Libanon. Beeld AFP
Israëlische soldaten bij de grens met Libanon.Beeld AFP

Volgens PVDA stimuleert het agentschap Flanders Investment & Trade de economische samenwerking met de Israëlische oorlogsindustrie en bedrijven in de Joodse nederzettingen in Palestina. ‘Ik val compleet uit de lucht,’ klinkt het bij bestuurder Claire Tillekaerts.

De missie van het Vlaams agentschap Flanders Investment & Trade (FIT) bestaat erin om Vlaamse bedrijven in contact te brengen met buitenlandse ondernemingen. Maar volgens PVDA worden via het FIT-kantoor in Tel Aviv ook samenwerkingen aangemoedigd met ondernemingen die nauw betrokken zijn bij de oorlog tussen Israël en Palestina.

In december organiseerde het FIT een online samenkomst tussen Belgische en Israëlische bedrijven uit de farma- en gezondheidssector. Op de gastenlijst stonden verscheidene personen en organisaties die deel uitmaken van de Israëlische oorlogsindustrie. Bijvoorbeeld: een vertegenwoordiger van Conlog, een technologiebedrijf dat ook militaire toepassingen ontwikkelt. Of een Israëlisch financieringsvehikel dat onder meer investeert in start-ups die op hun beurt militaire technologie ontwikkelen.

Ook de Federation of Israeli Chamber of Commerce was aanwezig op de vergadering. Die organisatie vertegenwoordigt onder meer bedrijven die actief zijn in de illegale Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Onderaan de uitnodiging voor de samenkomst waarschuwt het FIT weliswaar expliciet voor “risico’s verbonden aan economische en financiële activiteiten in de nederzettingen.”

PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D’Haese: ‘Door economisch te blijven samenwerken met Israëlische bedrijven die betrokken zijn bij de systematische schendingen van het internationale recht en de mensenrechten van de Palestijnen, geeft de Vlaamse regering het signaal dat Israël haar kolonisatiepolitiek gewoon kan verderzetten.’ Beeld Photo News
PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D’Haese: ‘Door economisch te blijven samenwerken met Israëlische bedrijven die betrokken zijn bij de systematische schendingen van het internationale recht en de mensenrechten van de Palestijnen, geeft de Vlaamse regering het signaal dat Israël haar kolonisatiepolitiek gewoon kan verderzetten.’Beeld Photo News

Eerder al stonden op de website van de FIT bedrijven vermeld die eveneens actief zijn in de nederzettingen. “Door economisch te blijven samenwerken met Israëlische bedrijven die betrokken zijn bij de systematische schendingen van het internationale recht en de mensenrechten van de Palestijnen, geeft de Vlaamse regering het signaal dat Israël haar kolonisatiepolitiek gewoon kan verderzetten”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Jos D’Haese.

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder bij het FIT, zegt compleet uit de lucht te vallen. “Wij promoten op geen enkele manier iets wat ook maar te maken kan hebben met wapens. U zult op onze website zien dat wij duidelijk waarschuwen dat wij geen handel drijven met Israëlische bedrijven die economische activiteiten ontwikkelen in de bezette gebieden. Wij zijn bijzonder voorzichtig als het over dat soort landen gaat, uit overtuiging en omwille van de grote politieke gevoeligheid.”

Tillekaerts zegt niet op de hoogte te zijn van de bewuste vergadering. Ze benadrukt wel dat het FIT geen Vlaamse investeringen in het buitenland aanmoedigt, maar net investeringen naar Vlaanderen trekt of exportmogelijkheden voor Vlaamse bedrijven stimuleert. “En zoals u weet is er Europese regelgeving waarbij die investeringen gescreend worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234