Vrijdag 03/07/2020

Gendergelijkheid

Steven Vanackere gaat Nationale Bank leiden: “Klassieke keuze die getuigt van een gebrek aan realiteit”

Steven Vanackere.Beeld Photo News

Wordt de Nationale Bank opnieuw een mannenbastion zonder vrouwen in de directie? Het onbegrip over de voordracht van Steven Vanackere is groot. “Het zou de overheid sieren als ze haar eigen wetgeving volgt.” Bovendien is diversiteit good for business

Wie naar de website van de Nationale Bank surft, telt op de groepsfoto van het directiecomité zes ietwat oudere mannen in maatpakken die variëren van grijsblauw tot zwart. Op de foto staat ook één vrouw, Marcia De Wachter. Zij was er tot woensdag directeur, maar laat die functie los omdat ze op pensioen gaat en in de gemeentepolitiek van Overijse stapt.

In haar plaats komt nu oud-minister van Financiën Steven Vanackere. Nog een man met pak en das. “Hoe triest dat de Belgische politiek niet in staat blijkt om zelfs maar één competente vrouw te vinden die mij kan opvolgen”, reageert De Wachter, die zelf hoopte op een wat jonger gezicht. En ook: “Terwijl Johan Van Overveldt
(bevoegde minister, LB) het Women in Finance-initiatief sponsort, kan hij geen vrouw uit de financiële sector voordragen.” Ook in de regentenraad van de Nationale Bank is trouwens maar één op de zeventien een vrouw.

Het is de federale regering die Vanackere, van CD&-V-signatuur, voordraagt. De directeurs van de Nationale Bank zijn allen politiek benoemd en de job gaat gepaard met brutoweddes tussen 337.364 en 489.179 euro. Dat is meer dan de premier verdient.

Lees ook: Volgens de regering kent niet één vrouw in dit land iets van financiën

De keuze voor Vanackere leidt tot onbegrip. Een gemiste kans, vindt Ann Caluwaerts, chief corporate affairs bij Telenet en bestuurder bij technologie­bedrijf IMEC en werkgevers­organisatie Voka. “Een volledig mannelijke directie is echt niet meer van deze tijd.” 

Professor Herman Daems, voorzitter van BNP Paribas Fortis en gewezen bestuurder van een rist organisaties: “Genderquota gelden enkel voor bestuursraden van beursgenoteerde bedrijven, maar het zou de overheid toch sieren als ze haar eigen wetgeving volgt. Maatschappelijk is er toch een duidelijke trend naar meer diversiteit.” 

“Een klassieke keuze die me ongerust maakt en die duidt op een gebrek aan realiteitszin”, oordeelt Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Benelux. “We staan voor de grootste transformatie sinds de industriële revolutie. Om innovatief te zijn in deze disruptieve tijden, heb je diversiteit nodig. Wie vandaag vasthoudt aan de keuzes van gisteren, is wereldvreemd.” 

Kent ze vrouwen die geschikt zou zijn voor de job? Van Uffelen vindt het een verkeerde vraag. “Wat betekent competentie vandaag? Wat is in deze veranderende wereld het juiste profiel? Diversiteit gaat ook om leeftijd en achtergrond. Om te kunnen concurreren heb je mensen nodig die de oude modellen durven doorbreken.” 

In haar eigen bedrijf heeft ze zo een twintiger verantwoordelijk gesteld voor strategie en communicatie. “Iemand zonder telecomervaring, maar een heel dynamisch persoon en een wereldreiziger. De eerste maanden moet je zo iemand echt verdedigen, maar nu blijkt het zo’n verrijkende keuze.” 

Minder fraudegevoelig

De wetenschap geeft haar trouwens gelijk. Talloze onderzoeken tonen aan dat diversiteit een bedrijf of organisatie deugd doet. Politicologe Karen Celis (VUB) is gespecialiseerd in gender en somt de voordelen op: diversiteit maakt werknemers gelukkiger en verhoogt de productiviteit. De organisaties zijn innovatiever dankzij een breder scala aan perspectieven en manieren van denken.

Bedrijven met veel diversiteit schatten veel beter in wat hun doelgroep of klanten verlangen. Bovendien hebben organisaties met meer gendergelijkheid een betere reputatie, zijn ze minder fraudegevoelig en schatten ze risico’s beter in. “Niet onbelangrijk in de bankensector”, stipt Celis aan. 

Politicologe Karen Celis.Beeld RV

Hoe vertaalt dat zich naar centen? Organisaties met veel vrouwen in leidinggevende functies halen 21 procent meer winst en 27 procent meer meerwaarde, zo bewees een grote studie van het bekende onderzoeksbureau McKinsey & Company bij duizend bedrijven in twaalf landen eerder dit jaar. “Toch blijft de keuze voor diversiteit een moeilijke boodschap bij klassieke organisaties, die dat snel als kritiek opnemen”, merkt Celis op. “Maar ze betalen letterlijk een hoge prijs voor hun exclusief mannelijk leiderschap.” 

CD&V-kamerlid Griet Smaers heeft nog maar een maand geleden een wetsvoorstel ingediend om genderquota ook in te voeren bij organen of raden die politiek worden aangesteld, zoals de Nationale Bank of het Rekenhof. En ja, dan is de voordracht voor een man vanuit haar eigen partij wat sneu. “Vanackere is een competente kandidaat, dus ik begrijp de keuze, maar het bewijst meteen dat we er nog lang niet zijn.” 

Bevoegd minister Johan Van Overtveldt (N-VA) laat bij monde van zijn woordvoerder weten dat hij voorstellen rond het bestuur van de Nationale Bank heeft die hij mee naar de regeringstafel neemt, maar geeft daarover geen details vrij. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234