Dinsdag 07/07/2020

Portret

Steve Stunt was nooit echt weg

Beeld jonas lampens

Dit is een geactualiseerde versie van een portret van Steve Stevaert dat we in 2013 in onze krant publiceerden.

***

Steve Stevaert (60) was dan wel geen politicus meer, écht uit beeld was hij nooit. Eind 2011 had de gewezen sp.a-politicus bekendgemaakt ontslag te nemen uit al zijn publieke mandaten, maar daar kwam uiteindelijk niet veel van in huis.

De Limburger haalde eind november 2011 voor het laatst de voorpagina's van de kranten, met het bericht dat hij ontslag zou nemen uit al zijn publieke mandaten en met pensioen ging. De krantenkoppen logen er niet om: 'Stevaert heeft negen ontslagbrieven te versturen' (De Morgen), 'Stevaert geeft alle mandaten op' (Het Laatste Nieuws), 'Afscheid van Steve Stunt' (De Standaard), 'Einde van het Stevaert-tijdperk' (De Tijd).

De demarche kwam er nadat hij in een aantal dossiers in opspraak was gekomen. Eerst viel zijn naam in de omstreden verkoop van de Pukkelpopweide en problemen bij de Hasseltse politie. Daarna werd zijn reputatie onderuitgehaald door een vreemd verhaal van seksuele afpersing door een Marokkaanse vrouw.

In de weken die volgden op zijn aankondiging stapte Stevaert op als bestuurder bij Interkabel en Publi-T. Vijf maanden later zette hij ook zijn mandaat bij netwerkbeheerder Infrax stop. Maar daarna gebeurde niets meer.

Zo bleef hij actief bij Ethias. Nadat de federale staat, Vlaanderen en Wallonië in 2008 samen 1,5 miljard euro moesten ophoesten om de verzekeraar van de ondergang te redden, werd de sp.a-politicus verplicht de handdoek in de ring te gooien als voorzitter. Zijn uitspraak niets van banken en verzekeringen te kennen, werd hem niet in dank afgenomen.

Stevaert bleef echter een voet tussen de deur houden. Naast de drie overheden bleef ook de vroegere mutualistische eigenaar via de vennootschap Ethias Gemeen Recht een kwart van de aandelen in handen houden.

Stevaert was voorzitter van Ethias Gemeen Recht, dat op zijn beurt 72,5 procent van het vast deel van het kapitaal van EthiasCo in handen heeft. Daarnaast is hij ook bestuurder bij Vitrufin, de nieuwe holding boven de verzekeraar, bij Ethias SA en bij Network Research Belgium, de informaticadochter van Ethias. In 2013 raakte bekend dat hij ook voorzitter zou worden van de voorzitter van EthiasCo, de coöperatieve vennootschap die toen zou opgericht worden. Die plannen werden wat later wel weer op ijs gezet.

Steve Stevaert.Beeld jonas lampens

Liberale communist

Ook bij Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft Stevaert nooit ontslag genomen. Begin 2011 werd hij bestuurder bij de centrale vennootschappen Elia Asset en Elia Sytem Operator. Dat is hij tot op vandaag gebleven. Zijn ontslag bij Publi-T, dat de participatie van de gemeenten in Elia beheert, betekende dus geen vertrek uit de energiesector.

Stevaert ontkende in 2013 met klem dat er sprake was van een terugkeer. "Ik heb ook geen publieke mandaten meer", klonk het. "Ethias Gemeen Recht is een mutuele, een privébedrijf waar geen euro overheidsgeld in zit. En EthiasCo is vanuit die mutuele opgericht."

De mandaten in de Elia-vennootschappen zijn evenmin publiek, luidde het. "Elia is een onderneming waarvan meer dan de helft van de aandelen op de beurs genoteerd zijn." In de raad van bestuur zetelen naast Stevaert ook politici als de Antwerpse schepen Philip Heylen (CD&V) en de burgemeester van Zaventem, Francis Vermeiren (Open Vld).

Naast de mandaten die een semi-publiek karakter hebben, had Stevaert nog een hele resem bestuursmandaten die niet onder de noemer 'openbaar' vallen. Hij was voorzitter van de vzw Lien Minh Vi-Viet, een organisatie die de banden tussen België en Vietnam wil aanhalen.

Sinds 2010 was hij ook voorzitter van de Dinh Vu Industrial Zone, een industriële havensite in Hai Phong, op 80 kilometer van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. "Geld verdienen, dat ga ik doen in Vietnam", zei hij daarover ooit. "De Vietnamese regering was op zoek naar een ultraliberale communist. Mijn profiel, kortom."

Kokosnootboom

Stevaert was verder nog voorzitter van Gault Millau Benelux, bekend van de gastronomische gidsen. Bij Dela Investment Belgium was hij bestuurder. Het gaat om een van de vennootschappen van de gelijknamige uitvaartverzekeraar waar volgens de laatste jaarrekening 300 miljoen euro in ondergebracht is.

Voorts was hij voorzitter van de stichting Pan y Rosas, een in 2010 opgerichte ngo die ontwikkelingsprojecten in de derde wereld wil steunen. Een van de overige bestuurders is Stijn Butenaerts, de zoon van zijn politieke mentor Paul Butenaerts en ook de man die hem deed kennismaken met de Marokkaanse vrouw die hem trachtte af te persen. Die bizarre zaak, waaruit bleek Stevaert gechanteerd werd met sekstapes, werd geseponeerd in 2012. Maar Stevaert werd nadien zelf nog eens verhoord voor doodsbedreigingen in dezelfde kwestie.

De voorbije jaren werd bovendien in stilte een verkrachtingszaak onderzocht, die stamde uit 2010. Daarvoor werd Stevaert vandaag door de Brusselse raadkamer verwezen naar de strafrechter. Stevaert zelf zei daar niet van op de hoogte te zijn geweest. De zaak zou wellicht al in juni voor de rechtbank komen.

In 2008 zei Stevaert nog: "Ik ga nooit met pensioen. Ik heb me voorgenomen op mijn 87ste uit een kokosnootboom te vallen." Het zijn woorden die vandaag een erg bittere nasmaak nalaten.

Steve Stevaert.Beeld jonas lampens

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234