Zondag 25/08/2019

Marrakech-pact

Stap voor stap: wat nu met de regering-Michel?

Beeld Tim Dirven

De val van de regering hangt in de lucht. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verlieten de ministerraad. Meer dan waarschijnlijk stapt N-VA uit de regering. Toch denkt men binnen de regering dat het momenteel niet nodig is dat premier Michel zijn ontslag aanbiedt, zo verneemt De Morgen. Wat zijn de meest realistische volgende stappen?

1. Houdt de koning ontslag in beraad?

Om verkiezingen af te wenden, is het zeker niet ondenkbaar dat premier Michel het ontslag van de regering aanbiedt maar dat de koning het ontslag in beraad houdt. Niemand in de Wetstraat heeft immers zin in drie verkiezingen op een half jaar tijd. Iedereen is nog aan het uithijgen van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, we zouden dan in januari of februari naar de stembus voor het federale parlement, op 26 mei volgen regionale en Europese verkiezingen. Nieuwe verkiezingen kosten veel geld en de lijstvorming en programma’s zijn nog lang niet klaar.

In de tijd dat de koning het ontslag in beraad houdt, kan Michel als premier met volle bevoegdheden naar Marrakech en New York om het pact goed te keuren, de regering is immers (nog) niet in lopende zaken. Feit is dat nadien premier Michel wel een nieuwe parlementaire meerderheid gaat moeten zoeken. Krijgt hij de N-VA weer aan boord? Dat lijkt lastig, al zou hij ze eventueel wel gedoogsteun kunnen laten leveren. Een andere optie is andere partijen verleiden tot regeringsdeelname. Is de oppositie bereid om hem te depanneren nog voor enkele maanden en tot de regering toe te treden? Allicht niet. Ze hebben er weinig bij te winnen: tijd om iets te realiseren is er niet.

Lees verder onder de foto.

Charles Michel bij de koning na de verkiezingen van 2014. Beeld Photo News

2. Levert N-VA gedoogsteun voor een minderheidskabinet?

Een minderheidskabinet zou erg ongewoon zijn in ons politieke systeem, toch lijkt het op dit niet uitgesloten als de vorige stappen gevolgd worden. De N-VA-ministers verlaten dan de regering, maar de ploeg-Michel maakt een doorstart.

De N-VA-ministers worden dan vervangen door Open Vld- en/of CD&V-politici (om de pariteit op de ministerraad te bewaren moeten de nieuwe ministers Vlamingen zijn). Mogelijk krijgen de staatssecratarissen Philippe De Backer (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V) een upgrade tot minister.

Voor het VN-migratieverdrag kan Michel rekenen op de meerderheid die afgelopen donderdag de resolutie in de Kamer goedkeurde. Daarna zou hij aan de N-VA kunnen vragen om eerder besliste maatregelen, zoals de begroting voor 2019, de arbeidsdeal of de hervorming van de vennootschapswet, goed te keuren in het parlement. Het blijft een uiterst onstabiel scenario, die de Vlaams-nationalisten de kans geeft om hun reputatie als ‘verantwoordelijke bestuurders’ hoog te houden.

Na de breuk van het kartel met CD&V in 2008, steunde de N-VA de regering-Leterme al eens vanuit de oppositie. Het belangrijkste verschil: de Vlaams-nationalisten waren toen nog veel kleiner en waren niet nodig voor een meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden