Maandag 05/06/2023

Brussel

Stad Brussel schrapt 40 procent van de mandaten en 20 procent van de structuren

Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Beeld BELGA
Brussels burgemeester Philippe Close (PS).Beeld BELGA

Het College van de Stad Brussel gaat 326 van zijn 800 mandaten schrappen. Dat maakte kandidaat-burgemeester Philippe Close (PS) in aanwezigheid van het voltallige schepencollege vrijdag bekend bij de voorstelling van de hervorming van het bestuur van de Stad Brussel. Intussen vallen enkele vzw's en schepenen uit de lucht: "Wij afgeschaft? Zeker niet!"

TDV

De meerderheid in Brussel werkte samen met de oppositie aan de hervormingsvoorstellen. De beslissing komt na de schandalen rond Samusocial, de daklozenwerking waarvoor de vorige burgemeester Yvan Mayeur zich rijkelijk liet vergoeden.

Het schrappen van de 326 'overbodige' mandaten, een vermindering van 40 procent, moet een eerste stap zijn in de weg naar transparantie voor het college. Bij de hervormingsoefening werden tegelijkertijd ook de vele structuren van de Stad Brussel onder de loep genomen. Van de 66 verdwijnen er daar 13. Samen zijn de opgeheven mandatenposten goed voor een besparing van 700.000 euro.

Een voorbeeld van afslanking is de nieuwe structuur van Brussels Expo, waar Close voorzitter is. Daar waren eerst drie structuren verantwoordelijk voor het beheer, maar dat is teruggebracht naar één structuur. Daardoor zakt het aantal mandaten binnen Brussels Expo van 54 naar 15 posten.

"We kijken nu naar de toekomst en willen een voorbeeld van hervorming zijn", benadrukt kanidaat-burgemeester Philippe Close. "En dat samen met het Gewest, want samen moeten we een nieuwe imago creëren." Schepen Els Ampe (Open Vld) trad haar toekomstig burgemeester bij: "De tradities en erfenissen uit het verleden zijn nu echt naar het verleden verwezen."

Het langverwachte mandatenkadaster dat sinds de aanstelling van Close als kandidaat-burgemeester werd beloofd, staat ondertussen ook online.

Standaardvergoeding voor bestuurders

De hoge bezoldigingen en de vele bestuursposten die het Samusocial-schandaal naar buiten bracht werden ook aangepakt. Voor bestuurders wordt 78 euro de standaardvergoeding. Een uitzondering is er wel voor de grotere structuren als Brussels Expo of het netwerk van ziekenhuizen, waar de bezoldiging van de voorzitters en ondervoorzitters wordt afgestemd op het model van de MIVB. Daar bedraagt de vergoeding 19.505 euro bruto per jaar. Daarmee wil Brussel al anticiperen op de hervormingen op gewestelijk niveau.

De uitbetaling zullen voortaan ook gebaseerd worden op de aanwezigheid. Wie minder dan 50 procent van de vergaderingen bijwoont, ontvangt voortaan geen vergoeding meer.

Ook de structuren zelfs worden aangepakt, met een beperking an het aantal bestuurders tot maximaal 12. Daarvan moeten er bovendien 2 onafhankelijk zijn. Die posten kunnen vanaf heden ingevuld worden door mensen die zich formeel kandidaat stellen en de betrokken organisaties goed kennen. Indien een bestuurder dan weer geen 50 procent van de vergaderingen van de beheersorganen bijwoont, kan hij ontheven worden van zijn functie.

"De stad werd beschadigd, maar heeft snel gereageerd. Het is nu zaak om naar de toekomst te kijken", aldus eerste schepen Alain Courtois (MR). De nieuwe regels gaan in vanaf 1 januari 2018.

Bianca Debaets (CD&V): "Gedaan met vergoedingen van 50.000 per jaar"

"De boodschap lijkt te zijn aangekomen", reageert CD&V oppositielid Bianca Debaets tevreden. De vraag om serieus te snoeien in het aantal vzw-structuren en bestuursposten klonk luid en duidelijk. Zowel bij de oppositie als bij de Brusselaars. "De Brusselaars hebben de lat voor de vernieuwde bestuursploeg zeer hoog gelegd", vindt Debaets.

De politica ziet beterschap, nu de vergoedingen voor bestuurders beperkt worden tot 78 euro bruto per zitting en het aantal vergaderingen ook beperkt wordt tot 20. Daarmee reikt de Stad Brussel ook de hand naar het Brussels gewest.

"De stad Brussel onderschrijft de beperkingen die het Brussels gewest hanteert voor de bestuurdersvergoedingen. Gedaan dus met vergoedingen van 50.000 euro per jaar voor bestuurders van de stad. Ik zal er uiteraard op toezien dat deze hervorming snel en volledig in werking zal treden, en ik zal er ook over waken dat de overblijvende structuren transparant en correct werken", aldus nog Debaets.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234