Zondag 03/07/2022

NieuwsLet’s Go Urban

Stad Antwerpen stelt Let’s Go Urban Academy in gebreke. De Wever: ‘Ons vertrouwen is misbruikt’

Sihame El Kaouakibi. Beeld BELGA
Sihame El Kaouakibi.Beeld BELGA

Deze voormiddag zat het Antwerps schepencollege samen over de interne audit naar LGU Academy, de vzw van Sihame El Kaouakibi. Daaruit blijkt dat de stad Let’s Go Urban in gebreke stelt en op weg is om de concessie stop te zetten. ‘Ons vertrouwen is misbruikt en men heeft gaten in ons systeem gevonden’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij VTM Nieuws.

Bruno Struys

Bekijk hier de reactie van burgemeester De Wever bij VTM Nieuws:

“De audit toont aan dat er sprake is van mogelijke malversaties door LGU Academy”, zo zegt stad Antwerpen in een persbericht. “Het verslag is daarom ondertussen overgemaakt aan de gerechtelijke diensten.”

Voor de uitbouw van het Urban Center op het Kiel stelde de stad in de periode 2016 tot 2020 3,35 miljoen euro aan investeringstoelagen toe. Daarnaast ondersteunde de stad de werkingskosten van LGU Academy in de periode 2012 tot 2020 voor een totaal van 2,16 miljoen euro.

Volgens stad Antwerpen stelt de audit dat het grootste deel van de middelen voldoende is onderbouwd. Daarnaast werden er drie facturen dubbel betaald. “Twee van deze facturen werden wellicht door een administratieve vergissing dubbel betaald”, aldus het persbericht. “Dat bedrag werd eerder al teruggevorderd. Voor een derde factuur wordt nog onderzocht of deze tweemaal werd ingediend in een andere vorm.” Het gaat om 21.736 euro aan dubbel betaalde facturen en 115.531 euro die nog verder onderzocht moet worden. Het doet vragen rijzen of de stad Antwerpen wel voldoende controle uitoefende op de uitgereikte subsidies.

Gemanipuleerde facturen

Naast de dubbel betaalde facturen zijn er middelen waarvan een vermoeden is of duidelijke aanwijzingen zijn dat ze voor andere doeleinden gebruikt zijn. Er zijn ook facturen waarvan gebleken is dat ze gemanipuleerd zijn. Hierbij bleek dat bepaalde tekstelementen op de betreffende facturen digitaal werden overplakt met andere wit- of tekstvakken.

De audit toont aan dat er op een totaal van meer dan 3 miljoen euro investeringstoelagen een (vermoeden van) oneigenlijk gebruik is van 257.996 euro. Een bedrag van 115.531 euro is nog verder te onderzoeken. Ook toont de audit aan dat binnen de werkingstoelagen een bedrag van 120.251 euro onvoldoende onderbouwd werd.

Bijna een zesde van de investeringstoelagen kan de audit dus niet thuisbrengen.

“Het college heeft beslist om LGU Academy in gebreke te stellen”, zo zegt de stad. “Dit betekent dat LGU Academy nog de kans zal krijgen om te antwoorden op de bevindingen van de audit. Indien deze antwoorden onvoldoende zijn, dan kan het college overgaan tot de verbreking van de concessie. De stad blijft eveneens alle mogelijkheden aanwenden om onterecht aangewende middelen terug te vorderen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234