Plastic

Staatssecretaris De Backer wil af van plastic rietjes en bekers op strand

2 De staatssecretaris wil vermijden dat de Noordzee een plasticsoep wordt. © REUTERS

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) gaat met de strandclubs aan de Belgische kust samenzitten om niet langer plastic bekertjes of rietjes aan te bieden. Op die manier neemt hij een extra maatregel om de stranden zo veel als mogelijk plasticvrij te maken.

2 Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer. © Photo News

Wereldwijd drijven er in de zeeën en oceanen 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer. De Noordzee is er beter aan toe met gemiddeld 3.875 drijvende items per vierkante kilometer, waarvan bijna 96 procent bestaat uit plastic. 

De Backer wil vermijden dat onze Noordzee een plasticsoep wordt en werkte al een actieplan uit tegen marien afval en plastic in onze Noordzee. Nu wil hij nog een stapje verder gaan en zoveel mogelijk plastic, dat maar één keer gebruikt wordt, van het strand weren. Het gaat hierbij onder meer om rietjes of plastic bekertjes. 

"We moeten vermijden dat ons strand een vuilbak wordt en onze Noordzee een vuilnisbelt", aldus De Backer. "Daarom wil ik samenwerken met de verschillende strandclubs om plastic dat maar één keer gebruikt wordt niet langer aan te bieden in de strandclubs". Dat overleg moet deze zomer al gebeuren.

"Kleine daad, groot resultaat"

 Zo zullen er minder petflessen aangeboden worden en zullen er zo weinig mogelijk plastic rietjes, borden, bestek of wegwerpbekers gebruikt worden. "Kleine daad, groot resultaat. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken, terwijl het een eeuwigheid duurt om die af te breken. We moeten daarom allemaal onze verantwoordelijkheid nemen", meent De Backer.

Daarnaast zullen er tijdens de zomervakantie vanuit de verschillende strandclubs ook sensibiliseringsacties georganiseerd worden. De staatssecretaris voor de Noordzee zal ook de Federal Truck opnieuw inzetten om strandopruimacties te organiseren en toeristen bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek.

nieuws

cult

zine