Kernenergie

Staatsgarantie voor kerncentrales op komst

Het parlement buigt zich vanochtend over de aansprakelijkheid bij nucleaire rampen. De ministers Kris Peeters (CD&V, Economie) en Marie Christine Marghem (MR, Energie) hebben een nieuw wetsontwerp klaar om een staatsgarantie te geven aan de uitbaters van nucleaire installaties.

1 De kerncentrale van Doel. © ANP

Dat is noodzakelijk omdat privéverzekeraars zich er niet meer aan willen wagen na alle problemen en de strengere regels na Fukushima.

Oppositiepartij sp.a vindt de staatsgarantie een slecht idee. "Net zoals de Raad van State vinden wij dat dit illegale staatssteun is", reageert Johan Vande Lanotte. "Er wordt een gunst verleend aan een sector en eigenlijk één bedrijf - meer bepaald Electrabel. Dat terwijl windmolenparken op zee ook dure verzekeringen moeten afsluiten en geen steun krijgen. Sowieso: als verzekeraars ergens 'nee' tegen zeggen, dan heeft dat toch ook een betekenis."

Vandaag is de aansprakelijkheid voor nucleaire uitbaters al beperkt tot 1,2 miljard euro, een fractie van de schade na een kernongeluk. Boven dat bedrag draait de overheid op voor de kosten.

nieuws

cult

zine