Zaterdag 02/07/2022

NieuwsPFOS-vervuiling

Spanning binnen Vlaamse meerderheid over zware chemische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir verbaast met de suggestie om een onderzoekscommissie rond de PFOS-vervuiling op te richten. Beeld BELGA
Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir verbaast met de suggestie om een onderzoekscommissie rond de PFOS-vervuiling op te richten.Beeld BELGA

Het kletterde gisteren in het Vlaams Parlement. Dat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pleitte voor een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, hadden haar coalitiepartners niet zien aankomen. Prompt kreeg Demir steun van de oppositie: die wilden het meteen tot een stemming brengen. Maar de meerderheid vond zo'n onderzoekscommissie niet nodig, tot Open Vld het geweer van schouder veranderde.

Astrid Roelandt

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verraste gisteren vriend en vijand door te suggereren om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten rond de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht tegen het licht te houden. Die vervuiling door Post it-bedrijf 3M kwam aan het licht bij de werken rond de Oosterweelverbinding, maar intussen is gebleken dat de gemeente Zwijndrecht - die al jaren de enige groene burgemeester in Vlaanderen levert - al sinds 2004 weet dat de site naast het bedrijf vervuild is. Toch is de impact op de omwonenden nooit onderzocht. Daarop Demir gaf te kennen dat ze zelf ook met veel vragen zat en dat een onderzoekscommissie antwoorden kon bieden.

Oppositiepartijen Groen en Vooruit maakten van haar suggestie gebruik om de oprichting van zo'n onderzoekscommissie meteen te agenderen, zodat er gestemd kon worden. Maar ondanks de voorzet van Demir, spraken de meerderheidspartijen af om het voorstel af te schieten.

N-VA, Open VLD en CD&V waren het naar eigen zeggen eens dat er dringend meer duidelijkheid moest komen. “Maar dat is net de bedoeling van de geplande hoorzittingen met experten”, klonk het bij CD&V. “Als tijdens die hoorzittingen zou blijken dat er meer nodig is, dan kan er alsnog een onderzoekscommissie komen”, aldus N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.

Lees ook

‘Kankerverwekkend’ PFOS in grond voor werken Oosterweel: ‘Wat in het water zit, raakt ook in de voedselketen’

‘Ik ben in tranen uitgebarsten’: ernstige vervuiling verrast inwoners Zwijndrecht

Het zorgde voor een verhitte discussie en uiteindelijk werd Demir terug opgevorderd in het parlement om uit te leggen waarom zij aan een onderzoekscommissie dacht. Op basis van die uitleg besliste Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz om het geweer van schouder te veranderen: hij wilde toch een onderzoekscommissie.

De zitting werd opnieuw geschorst voor crisisoverleg tussen de meerderheidspartijen. Binnen N-VA valt te horen dat vooral CD&V niet staat te springen voor een onderzoekscommissie, aangezien zij met Joke Schauvliege en Hilde Crevits de eerdere ministers van Omgeving leverden. Maar CD&V kaatst de bal terug. “Wij vinden gewoon dat Demir dit als bevoegd minister zelf moet onderzoeken.”

Uiteindelijk heeft het parlement beslist dat ze vrijdag beslist over de oprichting van een onderzoekscommissie, wat de meerderheidspartijen nog wat tijd geeft om de violen te stemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234