Woensdag 05/10/2022

verkiezingen

Sp.a wil af van woonbonus: “Er moet woonzekerheid komen voor iedereen”

Sp.a-voorzitter John Crombez (archieffoto) Beeld Bob Van Mol
Sp.a-voorzitter John Crombez (archieffoto)Beeld Bob Van Mol

Voer de woonbonus af, maar schrap in ruil de notariskosten en registratierechten die je moet betalen bij de aankoop van een huis. Zo wil sp.a de aanschaf van een huis voor meer mensen bereikbaar maken, zo bleek op het verkiezingscongres in Antwerpen.

RW

Heel wat jonge mensen die een huis willen aankopen, moeten daarvoor beroep op de financiële steun van hun ouders. De Vlaamse overheid geeft huiseigenaren nu wel een duw in de rug, maar die komt pas ná de aankoop: de woonbonus. Zolang de lening loopt geniet iedereen van een mooie belastingkorting.

Sp.a wil nu af van die woonbonus, zo bleek op het verkiezingscongres GoLeft vandaag in Antwerpen. Het is niet logisch dat de overheid eerst belast, om pas nadien alsnog een duw in de rug te geven. Momenteel moet iedereen bij de aankoop van het 7 procent registratierechten betalen op de totale prijs van het huis. Daarbovenop komen nog eens de notariskosten. De socialisten willen die twee extra kostenposten afschaffen, waardoor de aankoop van een huis meteen een stuk goedkoper wordt.

Voor de goede orde: wie nu al geniet van een woonbonus zal die niet verliezen. De fiscale korting zou bij nieuwe aankopen niet meer worden toegekend, waardoor het systeem in de loop der jaren uitdooft. Wie een tweede woning aankoopt, zal overigens wél registratierechten moeten betalen in het plan van sp.a.

Het voorstel is opvallend omdat sp.a destijds mee in de regering zat toen de woonbonus werd ingevoerd. De socialisten mikken hier vooral op mensen met een bescheiden inkomen. Zij zijn nu vaak aangewezen zijn op de private huurmarkt, omdat ze de beginsom niet kunnen betalen. “Er moet woonzekerheid komen voor iedereen”, is de leuze.

Volgens voorzitter John Crombez zal de impact op de woningprijzen beperkt blijven. In het Brusselse gewest werd de woonbonus al afgeschaft en daar was het effect minimaal.

Gratis dokter

Sp.a hield als een van de eerste partijen verzamelen om het programma van de komende verkiezingen te bepalen. Een ander opvallend voorstel is het gratis maken van het huisartsbezoek. Momenteel betaalt iedereen nog remgeld, een som van zes euro.

Ook moet de erfbelasting worden afgeschaft worden tot aan een bedrag van 250.000 euro. Wie meer erft, betaalt wel belastingen aan een tarief dat progressief stijgt. Tot slot zou openbaar vervoer met bus en tram gratis gemaakt moeten worden voor al wie jonger is dan 18 jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234