Migratie

Sp.a-voorzitter John Crombez: “Migratie naar Europa moet verminderen”

1 Sp.a-voorzitter John Crombez © BELGA

In een interview met De Zondag klinkt Sp.a-voorzitter John Crombez strijdvaardig voor de verkiezingen van 26 mei. Hij wil zich opwerpen als de beschermer van zij die het moeilijk hebben, maar pleit ook voor minder migratie.

“De bevolking heeft al langer beslist welke thema’s de campagne zullen domineren. Dat zijn klimaat, migratie en koopkracht”, zegt Crombez. Vooral over migratie is de mening van de sp.a-voorzitter echter opvallend. “De migratie naar Europa moet verminderen”, klinkt het. “We moeten meer investeren in humane opvang in eigen regio. Vluchtelingen moeten daar kunnen blijven. Alleen zo kan je de migratiestromen controleren.”

Wél steunde sp.a het VN-migratiepact, waar de regering over viel. Volgens Crombez “omdat migratie een internationale aanpak vraagt.”

In 2016 nam de Oostendenaar ook al een migratiekritischere houding aan toen hij het controversiële plan-Samsom steunde, dat de facto een push back-beleid van migranten inhoudt. Toen werd hij openlijk teruggefloten door de partij.

Niet verbaasd over regeringsval

De val van de federale regering vorig jaar, nadat N-VA de Zweedse coalitie verliet, verbaasde Crombez niet. “Het was de kroniek van een aangekondigde dood”, zegt hij. “N-VA wou eruit om als pure partij naar de verkiezingen te kunnen trekken. Je voelde dat al maanden aankomen.”

Waar Crombez voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober nog zei op te zullen stappen bij slechte resultaten, is hij nu optimistischer. “Wij gaan de mensen opnieuw zekerheid geven. Dat gaat over lonen, pensioenen en zorg.” Over de mogelijkheid van een blauwgroene as na de verkiezingen is de sp.a-voorzitter cynisch. “Groen gaat de liberale richting uit. Ze denken wellicht dat ze met Open VlD het onrecht gaan aanpakken.”

Lees het volledige interview met Crombez in De Zondag.

Dossier Verkiezingen
Dossier Verkiezingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine