Dinsdag 07/04/2020

Deurwaarder

Sp.a: "Smartphone is belangrijker dan schapen"

Eén koe, vierentwintig kippen en twaalf schapen of geiten. Al die dieren mag een deurwaarder niet meenemen wanneer hij bij u aanklopt voor een inbeslagname.Beeld Photo News

De lijst van goederen die een deurwaarder niet mag meenemen is achterhaald. Dat zegt Annick Lambrecht (sp.a), die een nieuwe lijst klaar heeft.

Eén koe, vierentwintig kippen en twaalf schapen of geiten. Al die dieren mag een deurwaarder volgens de Belgische wetgeving niet meenemen wanneer hij bij u aanklopt voor een inbeslagname. Ook het stro, voeder en graan dat nodig is om het vee een maand in leven te houden, blijft verplicht achter.

Daarnaast bevat de wetgeving een aantal vreemde kronkels. Zo mag een deurwaarder geen strijkijzer in beslag nemen, maar een strijkplank wel.

De meeste regels dateren uit de tijd van Napoleon. Ze stonden in het 'Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering' dat we in 1806 cadeau kregen van de Fransen. Toen in 1967 een nieuw wetboek werd opgesteld, bleven ze behouden. Bij een herziening in 1993 was dat ook het geval.

"Het is hoog tijd voor een update", zegt sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht, die daarvoor een wetsvoorstel heeft ingediend. "Vandaag heeft niemand nog een koe nodig om te overleven. Tegelijk ontbreken in de lijst allerlei goederen die in onze samenleving als onmisbaar worden beschouwd."

Sp.a wil de lijst uitbreiden met een smartphone, een computer en internetvoorzieningen. "Voor mensen met financiële problemen zijn deze moderne communicatiemiddelen vaak de enige vorm van contact met de buitenwereld", zegt Lambrecht. "Zo praten ze met hun smartphone met sociale organisaties."

Televisie?

Opmerkelijk: ook een televisie is volgens sp.a onmisbaar. "Vaak is de tv nog de enige link met de buitenwereld en de troost van mensen wier spullen in beslag zijn genomen", klinkt het. "Bovendien krijgt de deurwaarder er bij een openbare verkoop bijna nooit voldoende geld voor om de schuldenput te delven."

En dan zijn er nog de spullen van emotionele waarde. Als het van sp.a afhangt, moeten deurwaarders ook daar de handen van afhouden. Denk maar aan juwelen die geërfd werden van een familielid. De eventuele opbrengst van de verkoop staat vaak niet in verhouding tot het verlies dat de beslagene ervaart.

Goederen met een emotionele waarde zouden tot een bedrag van 400 euro vrijgesteld moeten worden van inbeslagname.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat hij zelf ook al enkele voorstellen heeft gedaan om mensen uit de schuldenspiraal te verlossen. "Denk maar aan de modernisering van de collectieve schuldenregeling en de verlaging van de tarieven van de gerechtsdeurwaarders", klinkt het.

Niettemin staat Geens open voor de suggestie van sp.a. "Maatregelen moeten op hun inhoud en niet op hun indiener worden beoordeeld", aldus de minister.

Intussen ligt het wetsvoorstel op tafel in de commissie Justitie. Die zal het tijdens een speciale hoorzitting voorleggen aan enkele deurwaarders en advocaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234