Woensdag 20/11/2019

Politiek

Sp.a, Open Vld, CD&V en Groen strijken de plooien glad in Vilvoorde en hebben coalitieakkoord

Hans Bonte (sp.a). Beeld BELGA

Sp.a, Open Vld, CD&V en Groen hebben een akkoord bereikt om de stad Vilvoorde de komende zes jaar te besturen. Het akkoord zal morgen worden voorgesteld. Witte rook in Oostende, want Open Vld, N-VA, Groen en CD&V hebben een bestuursakkoord. Dat wordt morgen voorgesteld. De leden moeten vanavond wel nog hun goedkeuring geven.

De uittredende coalitiepartners sp.a-Groen en Open Vld waren in Vilvoorde de overwinnaars van de verkiezingen. Spa.groen haalde 13 zetels (+3) en Open Vld 8 (+2), terwijl N-VA als derde partij in de coalitie 2 zetels verloor en er nog 4 overhield. Alhoewel Sp.a-Groen en Open Vld reeds over een meerderheid van 21 op 35 zetels beschikken besloten ze ook CD&V, dat status-quo op 5 zetels bleef, in de coalitie op te nemen.

Deze vier partijen bereikten reeds na een week onderhandelen overeenstemming over een inhoudelijk bestuursakkoord, maar alles kwam op de helling toen Bonte op 22 oktober kartelpartner Groen geen schepenambt wou gunnen omdat hij de drie verkozen groene gemeenteraadsleden te onervaren vond. Open Vld, Groen en N-VA beschuldigden hierop samen Bonte van “woordbreuk en brutaliteit” en lasten een onderhandelingspauze in. Ondertussen zijn de plooien tussen de vier partijen gladgestreken. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Groen in het nieuwe schepencollege wel een vertegenwoordiger krijgt.

Oostende

Zondagavond kwamen de vier partijen al tot een inhoudelijk akkoord, maar dan moest er nog begonnen worden aan de bevoegdheden. Bovendien wilden de partijen het akkoord eerst nog voorstellen aan de leden en wachten op hun goedkeuring. Die krijgen vanavond de kans om zich uit te spreken over het akkoord.

Bart Tommelein wordt de nieuwe burgemeester in Oostende (Open Vld). Beeld BELGA

Indien het licht op groen wordt gezet, kunnen de lijsttrekkers, dat zijn Bart Tommelein (Open Vld), Björn Anseeuw (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen) en Krista Claeys (CD&V), morgen hun bestuursakkoord “Allemaal Oostendenaar” voorstellen.

De onderhandelingen liepen ruim vijf weken. Na de verkiezingen nam Bart Tommelein meteen het heft in handen na het verlies van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij sprak meteen zijn voorkeur uit voor een coalitie met CD&V, Groen en N-VA maar vooral die laatste twee moesten elkaar nog vinden in de nadagen. Maar het diepe water bleek alsnog overbrugbaar.

Ondertussen kondigde Bart Tommelein aan dat hij vanaf 2 januari waarnemend burgemeester wordt om dan vanaf mei, bij de volgende Vlaamse verkiezingen, zijn burgemeesterambt op te nemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234