gemeenteraadsverkiezingen

Sp.a mag Antwerpse lijst duwen

1 Vlnr: Wouter Van Besien (Groen), Tom Meeuws (sp.a) en huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). © Belga, photo news

Op een persconferentie vrijdagmiddag wordt het officieel: Groen en sp.a trekken volgend jaar in Antwerpen samen naar de kiezer met een gemeenschappelijke lijst. De socialisten krijgen de lijstduwer.

Op een vergadering donderdagavond laat werden de laatste puntjes op de i gezet. Er werd beslist dat sp.a de lijstduwersplaats krijgt. Zo krijgen de socialisten toch enige compensatie omdat ze plaatsen één en twee aan zich voorbij zien gaan. Dat was niet evident voor een partij die decennialang meebestuurde in Antwerpen. 

Aan kop van de lijst komt Groen-frontman Wouter Van Besien, die zo de grote uitdager op links wordt van huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). Op plaats twee staat de Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels, die opkomt als onafhankelijke. Op drie komt dan sp.a'er Tom Meeuws. Over de rest van de plaatsen is nog niet veel beslist, een lijstvormingscomité zal daar in komende weken over oordelen. 

Het gemeenschappelijke project, aangevuld met een reeks onafhankelijke kandidaten, wordt vrijdagmiddag voorgesteld op een persconferentie. Zondag leggen Groen en sp.a hun project voor aan de achterban op de respectieve congressen.

nieuws