Dinsdag 12/11/2019

Politiek

Sp.a likt wonden in stilte

Sp.a heeft geen zin in interne strijd, bleek maandag op het partijbureau. Beeld Tim Dirven

Geen verwijten, geen oekazes of ander zwaar geschut. De socialisten wisselden maandag na het partijbestuur enkel knuffels en bemoedigende woorden uit om de verkiezingsnederlaag te verteren.

“Er zijn verschillende analyses gemaakt.” Meer wilde een vermoeide John Crombez niet kwijt na het partijbestuur dat sp.a maandagmiddag hield en twee uur duurde. Of hij het vertrouwen nog heeft van zijn partij, beantwoordt hij met een hoofdknik. “Daar staan ze. Vraag het hen.”

De positie van de voorzitter lijkt zowat het laatste van de zorgen van de socialisten vandaag. Er staan na de zomer voorzittersverkiezingen gepland, het zijn zorgen voor later. Wat zou een snelle wissel hen nu opleveren, behalve interne strijd en gekissebis? Enkel miserie, is het unanieme aanvoelen.

Nee, dan likken ze de wonden beter samen. “Het heeft toch absoluut geen zin om schuldigen beginnen aan te wijzen”, zegt Steve Vandenberghe. Hij werd in West-Vlaanderen van op de tweede plaats verkozen voor het Vlaams Parlement. “Het verlies is een verantwoordelijkheid van de hele partij. Laat ons nu ook samen vooruitkijken, met al die jongeren en de oudgedienden die hen kunnen gidsen.” Hij wordt daarin bijgetreden door onder meer Meryame Kitir en Mohamed Ridouani. 

Het is een van de vele evaluaties die maandagmiddag werden opgeworpen. Een andere, vaak terugkomende, maakt Yasmine Kherbache. “Natuurlijk hadden wij op beter gehoopt. We hebben sterk gefocust op onze thema’s: zorg, pensioenen en koopkracht, en die sloegen aan. Alleen profileerden PVDA en Vlaams Belang zich hier ook op en bleek de kiezer vatbaarder voor het discours van de uitersten dan voor dat van ons, een traditionele partij.”

Sp.a zal dus nu vijf jaar hard moeten werken om die thema’s opnieuw te kunnen claimen, zegt Kherbache. “De campagne is vandaag opnieuw begonnen”, zegt ze strijdvaardig. “We zullen huisbezoeken moeten blijven doen, onze afdelingen heropbouwen. Anders staan we over vijf jaar misschien nog verder van huis.”

Of zoals een andere aanwezige op het partijbureau verkondigde: “De enige manier waarop we er weer bovenop zullen geraken, is door de linkse stemmen binnen sp.a te blijven laten klinken. Als we dat niet doen, dan kunnen we even goed een ticketje kopen voor de cinema om te zien hoe het allemaal afloopt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234