Zaterdag 19/10/2019

Mobiliteit

Sp.a en Groen in Antwerpen pleiten voor circulatieplan naar Gents model

In Antwerpen kwamen deze maand al drie fietsers om in het verkeer. Beeld Wouter Van Vooren

Samen, het Antwerpse collectief rond sp.a en Groen, pleit voor de invoering van een circulatieplan. Bedoeling is de verkeersveiligheid te verhogen. "Na de dodelijke fietsongevallen is het tijd voor actie", zegt kopman Wouter Van Besien.

Het linkse collectief pakte vanochtend uit met professor Dirk Lauwers (UA, UGent), een autoriteit op het vlak van verkeersveiligheid. Op vraag van Samen gaat hij een mobiliteitspact voor Antwerpen uitwerken. "Ik ga binnenkort een basistekst voorleggen aan andere experten", zegt Lauwers. "Ook de Antwerpenaar kan zijn zegje doen. De bedoeling is dat het pact zoveel mogelijk handtekeningen krijgt."

Met Lauwers haalt Samen een opmerkelijke figuur in huis. Hij heeft onder andere een sterke achterban bij de actiegroepen rond Oosterweel. Zo is hij een graag geziene gast op de jaarlijkse avonden van burgerbeweging Ringland. "Voor alle duidelijkheid: ik blijf onafhankelijk", zegt Lauwers. "Ik sta niet op de kieslijst. En ik hoop dat dit mobiliteitspact over de partijgrenzen heen wordt gedragen."

Dirk Lauwers. Beeld rv

Circulatieplan

Het linkse collectief pleit voor een modal shift in Antwerpen. Nu wordt 70 procent van de verplaatsingen afgelegd met de auto, straks nog maximaal 50 procent. "Er moeten 40.000 auto’s uit de spits", zegt Van Besien. De invoering van een circulatieplan naar Gents model moet daarbij helpen. "De stad wordt dan opgedeeld in verschillende zones. De zone van de Schelde tot de Opera wordt autovrij", klinkt het.

Het huidige stadsbestuur hamert erop dat de auto een plaats verdient in de stad. Wordt de auto straks de paria? "Neen", zegt Lauwers. "Hij wordt de gast. En gasten moet je uiteraard goed behandelen. Maar de voorbije 40 jaar heeft de auto de stad gedomineerd. Dat zal nu veranderen. De auto moet een meer bescheiden plaats innemen."

Open brief

De voorbije weken veroorzaakten enkele dodelijke fietsongevallen verontwaardiging in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) schreef vorige week nog een opvallende open brief naar zijn bevolking. Pas goed op jezelf en op elkaar, zo klonk de boodschap. Maar voor Samen-kopman Wouter van Besien (Groen) volstaat dat niet.

Volgens de uitdager van De Wever is de huidige crisis het resultaat van een aantal politieke beslissingen om de automobilist te sparen. Hoog tijd dus om daar op terug te komen. "De recente ongevallen hebben deze stad diep geraakt", klinkt het. "Het ijzer is heet, dus laat het ons nu smeden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234