Vrijdag 20/09/2019

Onderwijs

Sp.a en Gezinsbond klagen nieuwe schoolbonus aan

Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Bij het begin van het schooljaar ontvangt elk Vlaams kind een financieel duwtje in de rug. ‘Maar die nieuwe schoolbonus is verlaagd en houdt geen rekening meer met kwetsbare gezinnen’, kaarten sp.a en de Gezinsbond aan. 

Elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, krijgt bij de start van het nieuwe schooljaar een financiële bonus. Het gaat om een eenmalig bedrag tussen 20,40 en 61,20 euro, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zoon of dochter moet zelfs nog niet naar school gaan, ouders ontvangen de bonus zodra hun kind wordt geboren. De schoolbonus maakt tegenwoordig deel uit van het groeipakket, dat ook de nieuwe kinderbijslag bevat. 

“Maar die schoolbonus werd verlaagd”, hekelt Vlaams fractieleider Conner Rousseau (sp.a). “Er wordt niet meer gekeken of het kind opgroeit in een kwetsbaar gezin. Voor die gezinnen loopt de verlaging in het totaal op tot bijna 700 euro over de schoolcarrière van het kind. Dat is een zure start van het schooljaar voor veel ouders.” 

Kleutertoeslag

Ook de Gezinsbond stelt vast dat de meeste kinderen erop achteruitgaan. “De Vlaamse regering voerde wel een kleutertoeslag van 132,60 euro in voor kinderen van drie en vier jaar die naar school gaan. Alleen gaat 96 procent toch al effectief naar school”, zegt Yves Coemans. “De Vlaamse regering zorgde ook voor een extra toeslag van 3,23 euro per dag voor alle gezinnen die een kind naar duurdere kinderopvang, waar ze niet betalen volgens inkomen, sturen. Maar daar zitten doorgaans niet de armere gezinnen. Die twee toeslagen kosten samen jaarlijks bijna 35 miljoen euro. Dat geld had de Vlaamse regering beter in de sociale toeslagen geïnvesteerd zodat het terechtkomt bij zij die het écht nodig hebben.” 

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vindt dat het de sp.a zou sieren om naar het hele groeipakket kijken. “Want daar zitten meerdere sociale toelages in en er gaat net meer aandacht naar de sociaal zwakkeren. Zo voorziet de regering 30 miljoen extra voor schooltoelages. In het hoger onderwijs liggen die toelages voor wie er recht op heeft tot meer dan 400 euro hoger.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234