Woensdag 11/12/2019

Samen

Sp.a Antwerpen moet op zoek naar nieuwe lijsttrekker

Jinnih Beels (onafhankelijk), Wouter Van Besien (Groen) and Tom Meeuws (sp.a) bij de voorstelling van de lijst Samen. Beeld BELGA

Terwijl Wouter Van Besien de lijsttrekker blijft voor Groen in Antwerpen, ligt de strijd om de hoogste plaats bij de Antwerpse sp.a open. Hebben de socialisten wel een kandidaat-burgemeester?

Nu Samen, de groen-rode samenwerking in Antwerpen, ophoudt te bestaan, moeten zowel Groen als sp.a hun eigen lijsten zien te vullen. Bij de socialisten is het nog lang geen uitgemaakte zaak wie het kopmanschap zal dragen. Tom Meeuws blijft dan wel voorzitter van de Antwerpse sp.a-afdeling, maar dat betekent niet noodzakelijk dat hij de lijsttrekker zal zijn. 

Meeuws is electoraal beschadigd nadat is gebleken dat hij als directeur van De Lijn de financiële regels niet volgde. De Antwerpse sp.a-afdeling wil hem dan wel niet laten vallen, door hem het kopmanschap te geven, blijft hij een gemakkelijk mikpunt van kritiek van politieke tegenstanders.

Mogelijke vervangers zijn Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache, maar die gaf in het verleden zelf aan niet te azen op een rol op het voorplan. Dan is er nog Stephanie Van Houtven, die het terrein maar al te goed kent als districtsburgemeester in Borgerhout. Zij staat als nationaal ondervoorzitter dicht bij John Crombez, maar dat is geen garantie om ook binnen de Antwerpse afdeling hoog in rang te staan. Opvallend: ze was op het partijbestuur één van de enigen die zich duidelijk had uitgesproken vòòr een vertrek van Meeuws. 

Wat doet Beels?

Daarnaast is de grote vraag wat Jinnih Beels gaat doen, de politiechef uit Mechelen die als verruimingskandidaat de tweede plaats kreeg op de Samen-lijst. Zowel bij Groen als sp.a zijn ze vol lof over haar appeal en inhoudelijke sterkte. Zelf vraagt ze tijd om uit te maken of ze zich politiek blijft engageren en zo ja, voor welke partij. 

Niet onbelangrijk: het was Meeuws die als eerste het contact zocht met haar. Wil dat ook zeggen dat ze op de sp.a-lijst komt te staan? En wordt zij dan de lijsttrekker? Het is een open vraag. Vlak na haar aanstelling stond ze er zelf van versteld over wat een (kandidaat)-politicus allemaal over zich heen krijgt. Nu de campagne bits en persoonlijk wordt, zal dat er niet op verbeteren. Bij Groen valt over Beels dan weer te horen dat 'ook zij vond dat Tom niet kon aanblijven'.

Bij Groen is het dan weer een uitgemaakte zaak: Wouter Van Besien blijft de lijsttrekker van dienst. "Ik blijf kandidaat-burgemeester voor een progressieve coalitie", zei hij gisteren. Op hun nieuwe lijst komt ook een prominente plek vooImade Annouri, Vlaams parlementslid uit Borgerhout.  Het geloof in de jonge dertiger is groot binnen de partij. Hij wordt campagnedirecteur en zal dus zowel voor als achter de schermen op het voorplan treden. Nationaal voorzitter Meyrem Almaci, momenteel ook Antwerps gemeenteraadslid, kan dan weer ongegeneerd het lijstduwerschap opeisen, iets wat bij Samen eerder naar een sp.a-kandidaat leek te gaan.

Zowel sp.a als Groen kondigden onafhankelijk van elkaar meteen aan dat ze met een open lijst naar de kiezer zullen trekken, met daarop plaats voor onafhankelijke kandidaten. Van Besien en Meeuws hadden al een hele reeks gesprekken aangeknoopt met mensen buiten de politiek. Samen zou op korte termijn nieuwe mensen voorstellen, maar dat valt nu in duigen. Het is nu aan de groenen en socialisten om die mensen ervan te overtuigen nog steeds de politiek te stappen - en dan wel voor hùn partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234