Zondag 29/05/2022

Sp.a

Sp.a Antwerpen: "Dit heeft niets meer met politiek te maken"

Volgens zijn partijgenoten is het gerechtelijk onderzoek tegen sp.a'er Tom Meeuws een persoonlijke afrekening. Beeld BELGA
Volgens zijn partijgenoten is het gerechtelijk onderzoek tegen sp.a'er Tom Meeuws een persoonlijke afrekening.Beeld BELGA

Voor sp.a Antwerpen is er maar één schuldige in het hele verhaal over Tom Meeuws en De Lijn: de N-VA. De socialisten zijn ervan overtuigd dat er sprake is van een georkestreerde, persoonlijke aanval op hun plaatselijke voorzitter. "Vraagt niemand zich nu nog af wat hier eigenlijk gaande is?"

Ann Van den Broek

Het moest een mooie dag worden gisteren voor sp.a Antwerpen. De wonden van het uiteenspatten van Samen, het kartel met Groen, waren zo goed als kon gelikt: hoog tijd om de nieuwe lijsttrekker Jinnih Beels in de kijker te zetten. Maar 's avonds bracht VTM NIEUWS dan plots naar buiten dat er al sinds februari een gerechtelijk onderzoek loopt naar Tom Meeuws, lokaal sp.a-voorzitter en tweede op de lijst voor de verkiezingen van 14 oktober.

Een timing waar de socialisten allerminst mee kunnen lachen. "Dit is een hoogst bizarre timing. Niets van wat gisteren uitgelekt is, is nieuws", zegt OCMW-raadslid Tatjana Scheck. Zij kreeg de vijfde plaats op de lijst voor oktober. "De enige conclusie die we dus kunnen trekken, is dat er een beschadigingsoperatie aan de gang is."

Van wie die uitgaat, is voor de sp.a overduidelijk: er is slechts één schuldige en dat is N-VA. Ook al ontkent VTM dat het om een lek zou gaan en dat het nieuws over het gerechtelijk onderzoek het resultaat was van eigen onderzoekswerk, de socialisten geloven rotsvast dat de Vlaams-nationalisten bezig zijn met een georkestreerde aanval.

Feestje verknallen

De verklaringen van Marc De Scheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, deze ochtend in De ochtend op Radio 1 bewijzen dat voor Scheck opnieuw. De Scheemaecker verklaarde namelijk dat er Meeuws meer ten laste gelegd kan worden dan alleen het opknippen van facturen in de tijd dat hij nog topman van De Lijn Antwerpen was.

"Dit toont weer maar eens aan: het is hen er vooral om te doen om ons feestje te verknallen. Ik wil eerst nog wel eens zien wat die aantijgingen dan wel zijn. Het zijn precies kinderen die tegen elkaar opbieden. En dan zal straks op 15 oktober blijken dat er helemaal niets aan de hand was, zeker?", zegt Scheck schamper.

Ze wordt daarin bijgetreden door volksvertegenwoordiger en Antwerps gemeenteraadslid Maya Detiège. "Tom was gisteravond zelf nog niet eens op de hoogte van het gerechtelijk onderzoek, laat staan van de inhoud ervan." Detiège vindt dan ook dat er nog niet vooropgelopen mag worden op de feiten, zolang niemand weet waarover het eigenlijk gaat. De vraag of Meeuws nog wel houdbaar is als tweede op de lijst nu er een gerechtelijk onderzoek naar hem loopt, ketst ze dan ook af. "Het enige wat heel duidelijk is, is hoe persoonlijk deze aanval is."

Ook een collega in de gemeenteraad is die mening toegedaan. "Vraagt niemand zich nu nog af wat hier eigenlijk gaande is? Het gaat verdorie over de tweede persoon op een lokale lijst. Dat is toch niet meer normaal. De aanvallen op Meeuws zijn ongezien. Dit heeft niks meer met politiek te maken."

Stokken

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) snapt wel waarom sp.a zo verbolgen reageert. "Het is duidelijk dat men Tom Meeuws zoekt en het spel heel hard speelt", ziet hij. "Ik kan begrijpen dat dat verontwaardiging oproept. De timing waarop dat gerechtelijk onderzoek nu bekend geraakt is, is wellicht toeval. Maar De Lijn was ook niet verplicht om aangifte te doen bij het parket, dus daar zit wel een politieke logica achter."

Toch ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij sp.a zelf, benadrukt Sinardet. "Je kunt er niet om heen dat de stokken waar men de hond mee wil slaan, blijkbaar ook wel voorhanden zijn. Het is te gemakkelijk om alleen naar N-VA te wijzen als oorzaak van de hele situatie." Zo gelooft Sinardet niet dat Meeuws de juiste man op de juiste plaats is. "Een goede rolverdeling is cruciaal. En de vraag is dan of de beste rol voor Meeuws een publieke rol is, of die van people manager achter de schermen."

Sp.a Antwerpen denkt daar nog altijd anders over. De vraag wat ze gaan doen wanneer Meeuws straks in verdenking gesteld zou worden, laat staan veroordeeld, wordt afgewimpeld als "hypothetisch".

Toch zouden ze daar beter wel mee bezig zijn, meent politicoloog Carl Devos (UGent). "Wat als er straks huiszoekingen zouden plaatsvinden bij Meeuws thuis? Beelden van agenten die met dozen naar buiten lopen, dat is dodelijk. Of veel erger nog: wat als Meeuws gearresteerd wordt?"

Juridisch

Het is cruciaal voor de partij dat Meeuws nu eerlijk is, zegt Devos. "Wij weten niet wat er allemaal precies gebeurd is. Meeuws wel. Als hij er zo zeker van is dat hem helemaal niks ten laste gelegd kan worden, dan kan hij op die lijst blijven staan. Maar anders grijp je best preventief in, lijkt me."

Wil sp.a nog ingrijpen, dan kan dat theoretisch nog tot half september. Al is het gerechtelijk onderzoek juridisch gezien geen belet om kandidaat te zijn. Pas op zaterdag 15 september moeten de partijen hun definitieve kandidatenlijsten indienen. Op 20 september worden die dan officieel afgesloten. Wat daarna ook gebeurt, is irrelevant voor de kieslijst. Zelfs wanneer Meeuws tussen die datum en 14 oktober nog veroordeeld zou worden, zal hij op het kiesformulier staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234