Woensdag 07/06/2023

InterviewBart Somers

Somers trekt erkenning van gecontesteerde Al Ihsaan-moskee niét in: ‘Ik haal geen voorhamer boven’

Bart Somers (Open Vld) is Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Somers (Open Vld) is Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur.Beeld Wouter Van Vooren

De Leuvense Al-Ihsaan-moskee behoudt haar erkenning, maar wordt door Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wel onder verhoogd toezicht geplaatst. ‘Mag ik erop wijzen dat Leuven geen enkele Syriëstrijder afleverde?’

Michiel Martin

De Leuvense Al-Ihsaan-moskee raakte in opspraak door een preek uit 2017 die ‘een lichte tik’ aan ‘vrouwen die zich misdragen’ verdedigde. Ook was er sprake van salafistische onderwijsactiviteiten. Toch trekt u de erkenning niet in?

Bart Somers: “Dat waren zeker verontrustende signalen, op basis daarvan is dan ook een nieuw onderzoek gevraagd. Zowel uit dat tweede onderzoek van Staatsveiligheid als uit de adviezen van de stad Leuven en de Moslimexecutieve is nu gebleken dat er geen nood is om de erkenning in te trekken. Alle elementen wijzen erop dat er een probleem was met één specifieke man, die onder meer de lezingen van de hulpimam vertaalde. De band tussen de moskee en die medewerker werd maanden geleden al doorgeknipt. Zijn toenmalige status als erkend lesgever zorgde er wellicht voor dat hij een vertrouwenspositie kon bekomen.”

Die medewerker is inderdaad sinds februari 2019 niet meer actief binnen de Al-Ihsaan-moskee, maar zijn rol werd initieel wel verzwegen in de communicatie van het bestuur. Is dat niet problematisch?

“Er zijn twee elementen die inderdaad getuigen van een gebrek aan transparantie. In eerste instantie werden enkel adviezen verleend over de hulpimam, niet over de vertaler. Op een zeker moment werd in een brief ook ontkend dat er salafistische lessen waren, om in een tweede brief te zeggen dat er geen weet was van salafistische uitspraken. De communicatie had proactiever gemoeten.”

“Daarom kiezen we dus voor een verhoogd toezicht, een keuze die sowieso past in het nieuwe erkenningskader dat moet loskomen van het binaire systeem van ‘erkenning’ en ‘niet-erkenning’. De moskee zal halfjaarlijks moeten rapporteren aan het Leuvense stadsbestuur en de Moslimexecutieve, in afwachting van de bestuurlijke informatiedienst die we op poten aan het zetten zijn. Die moet er op termijn voor zorgen dat we een continue informatielijn hebben.”

Is dit een compromis waarbij een geloofsgemeenschap binnen handbereik blijft? Dezelfde tolk gaf intussen lezingen in niet-erkende moskeeën in Aalst, Wetteren en Leuven. Daar staat Vlaanderen machteloos tegenover.

“Erkenning heeft een aantal positieve aspecten en kan een belangrijke bouwsteen zijn in dit proces, net zoals het een meerwaarde is naar versterkte samenwerkingen met de LIVC’s (Lokale Integrale Veiligheidscellen, MM) te streven. Als stad heeft Leuven een nauwere werkrelatie met zo’n moskee, wat het toezicht en de controle ten goede komt. Mag ik er trouwens op wijzen dat Leuven één van de steden is die geen enkele Syriëstrijder afleverde?”

Liesbeth Homans (N-VA) trok afgelopen zomer stevig van leer tegen de moskee. Bovendien geeft u nu het toezicht aan dezelfde instanties die volgens de partij het probleem nooit zagen. Wat vindt uw coalitiepartner N-VA van deze beslissing?

“Mevrouw Homans nam beslissingen op basis van de informatie die haar toen werd aangereikt. In haar positie had ik net hetzelfde gedaan. Maar zoals gezegd: de informatie toont dat het probleem al maanden van de baan is. Dan ben ik niet geneigd om de voorhamer boven te halen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234