Dinsdag 31/03/2020

sp.a

Socialisten willen besparingen van regering-Michel terugdraaien

Sp.a-voorzitter John Crombez (sp.a).Beeld BELGA

De sp.a wil structureel meer geld in de sociale zekerheid pompen. Daarmee gaan de socialisten lijnrecht in tegen al wat de N-VA wil. Maar was er dan geen geel-rode as?

Er konden de voorbije vier jaar in de regering geen begrotingsgesprekken voorbijgaan of de N-VA legde haar klassieke eis op tafel: er moest bespaard worden in de sociale zekerheid. Niet altijd met succes, maar de regering-Michel maakte wel bijvoorbeeld de regels voor werkloosheid, langdurige ziekte en (brug)pensioen strenger.

Sp.a kiest in de aanloop naar de verkiezingen resoluut voor een andere weg. De socialisten willen dat opnieuw structureel meer geld naar de gezondheidszorg en de uitkeringen gaat. “De sociale zekerheid moet uitgaan van de noden van de mensen, niet van de besparingen die de regering wil”, zegt voorzitter John Crombez.  

Ideologisch debat

Het is een fundamenteel ideologisch debat, waar de regering-Michel een duidelijke bocht heeft ingezet. Ze besliste eind 2016 om de financiering van de sociale zekerheid grondig te hervormen. 

Het geld komt uit twee kanalen: de sociale bijdragen en de belastinginkomsten, voornamelijk uit btw. Als dat niet volstaat, past de overheid  het verschil bij. Maar dat laatste gebeurt niet langer automatisch. De regering moet eerst bijvoorbeeld nagaan of alle eerdere ingrepen in de sociale zekerheid wel zorgvuldig zijn uitgevoerd. Zo ligt de weg open naar verdere besparingen, vindt Crombez. “Dit was een paradigmashift.”

Daarom wil hij terug naar het oude systeem. Ook vraagt hij dat er op jaarbasis 2 miljard euro extra in de sociale zekerheid wordt gepompt, geld dat moet komen uit de vennootschapsbelasting. Hij wil de inkomsten vooral halen bij de grote bedrijven en multinationals. Door een minimumbelasting in te voeren en de belastbare basis te verbreden, wil hij meer geld ophalen, zonder dat de zelfstandigen en kmo’s daaronder lijden. 

Tandzorg

De sp.a wil tegelijk een half miljard vrijmaken voor tandzorg. Een bezoek aan de tandarts moet bijvoorbeeld gratis worden voor kinderen, de terugbetaling voor beugels en implantaten moet hoger. Door volop in te zetten op preventie moet het aantal ingrepen dalen.

Ook de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog moet worden uitgebreid, vindt sp.a. Wie jonger is dan 18 jaar en ouder dan 65 komt momenteel niet in aanmerking. Dat moet veranderen. Ook bijvoorbeeld de terugbetaling van brillen en hoorapparaten moet genereuzer.

De maatregelen kosten geld, maar ook dat is een duidelijke keuze van de socialisten. Het is minder duidelijk waar ze de centen vandaan halen.
 Een nieuwe vennootschapsbelasting lijkt niet te volstaan.

Geel-rode as

Crombez zal zijn punt ook maken op de nieuwjaarsreceptie van de partij zondag in Bredene. De sociale zekerheid wordt een van de centrale thema’s in de kiescampagne voor sp.a. Zo sturen de socialisten duidelijk weg van N-VA. Eerder al pleitten ze voor een hoger minimumloon en hogere pensioenen. 

Hoe zit het dan met die geel-rode as? Sinds de Vlaams-nationalisten samen sp.a in het Antwerpse stadsbestuur zitten, wordt gespeculeerd over een gelijksoortige samenwerking in de federale of de Vlaamse regering. “Ik zie die as niet”, reageert Crombez. “Het verschil kan niet groter zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234