Vrijdag 10/07/2020

AchtergrondFederale formatie

Socialisten hekelen ‘schijnvertoning’ drie koningen

Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez.Beeld Photo News

De Vlaamse socialisten reageren gepikeerd op de demarche van de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Zij eisen dat sp.a ja of neen zegt tegen een coalitie zonder PS, terwijl de partij inhoudelijk amper garanties krijgt.

“Zelfs zij, met hun beperkte ervaring, kunnen toch niet echt verwachten dat ze op deze manier een regering kunnen vormen?” In niet mis te verstane woorden laat een sp.a-topper weten dat hij absoluut niet gediend is met de manier waarop de voorzitters van Open Vld, CD&V en MR de Vlaamse socialisten voor het blok zetten.

Egbert Lachaert, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez kondigden maandag aan dat ze met zes partijen een regering willen vormen: Open Vld, MR, CD&V, cdH, N-VA en sp.a. De zogenaamde Arizona-coalitie heeft 76 van de 150 zetels in het parlement, een nipte meerderheid. Maar dan moet sp.a wel haar zusterpartij PS, waarmee ze binnenkort een hoofdkwartier deelt, lossen. Dat is niet evident.

De druk op sp.a-voorzitter Conner Rousseau is groot. Met de belofte om de barema’s in de zorgsector te verhogen en de minimumlonen en de pensioenen op te trekken houden de Zweedse partijen heel wat lekkers voor zijn neus. Hoe kan hij dat aanbod afslaan? Maar de Vlaamse socialisten merken geïrriteerd op dat deze beloftes enkel in de pers werden gelanceerd, en niet op papier werden uitgewerkt.

Tot nu toe was er één technisch overleg over het inhoudelijke project van de Arizona-coalitie. Maar dat overleg had volgens de Vlaamse socialisten weinig om het lijf. Van een geschreven tekst was geen sprake, laat staan van een inhoudelijk debat. De sherpa’s van de drie koningen lazen voorstellen voor. “Wij weten nog altijd niet wat de inhoud is van hun project”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Koningen zonder geschenken

De socialisten hebben het gevoel dat er met hun voeten wordt gerammeld. Ze worden gedwongen om kleur te bekennen, zonder noemenswaardige tegenprestatie. “In de Bijbel kwamen de Drie Koningen naar Jezus met geschenken: goud, wierook en mirre. Nu komen ze met de vraag: wat heb jij ons te geven?”, zegt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (sp.a), die van een “schijnvertoning” spreekt. Sp.a eist een herfinanciering van de sociale zekerheid, forse investeringen in de gezondheidszorg en een verhoging van de laagste pensioenen.

Bij CD&V hebben ze begrip voor de rode argwaan. Voorzitter Coens wil tegen het einde van de week een aantal voorstellen uitwerken en budgetteren. In de hoop dat dat volstaat om de sp.a – en wie weet ook de PS – mee aan boord te trekken. Maar de liberalen willen nog niet te snel toegeven aan de socialisten. Niet zolang zij geen engagement tonen. De liberalen hebben alleen nog maar gehoord wat Rousseau en co niét willen, klinkt het, en niet wat ze wél willen.

De hamvraag: is het verzet van de sp.a principieel, of voeren ze gewoon de prijs voor hun regeringsdeelname op? Het antwoord kennen we wellicht later deze week, wanneer de drie koningen Rousseau uitnodigen voor een gesprek. “Niet opdagen op een uitnodiging zou niet zo mooi zijn”, zo voert een van hen de druk op. Maar Rousseau is op zijn hoede. Eens hij aan tafel zit, is het moeilijk om nog op te stappen zonder de zwarte piet te krijgen.

Vierdagenweek

Lachaert, Coens en Bouchez hebben intussen ook nog andere katten te geselen. Langs Franstalige kant heeft cdH ook al een eisenbundel op tafel gelegd. Volgen La Libre wil de partij onder meer een stijging van de zorguitgaven met 3 procent per jaar, de invoering van een vierdagenwerkweek en een Green Deal met massale investeringen in het spoor. Niet meteen het partijprogramma van N-VA, die ook nog mee aan boord moet worden gehesen.

Zo ziet het ernaar uit dat de tocht van de drie koningen toch wat hobbeliger wordt dan het trio aanvankelijk leek te vermoeden. Ze geven zichzelf tot het einde van deze week tijd om alle partijen rond de tafel te krijgen. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234