Dinsdag 27/09/2022

AnalysePolitiek

Socialisten en liberalen opnieuw tegenover elkaar: MR wil liberale trofee niet opgeven

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez Beeld BELGA
MR-voorzitter Georges-Louis BouchezBeeld BELGA

Geen sociale bijdragen voor de eerste werknemer: de regering-Michel pakte er destijds fier mee uit, maar zowel het Rekenhof als het Planbureau vinden het systeem in zijn huidige vorm te duur en te gevoelig voor misbruik. De socialisten willen er daarom aan sleutelen, maar dat stoot op verzet van de liberalen. ‘We laten het hier niet bij’, aldus de MR.

Astrid Roelandt en Fleur Mees

“Als dit lek juist is, moet het een tekstfout van de socialistische ministers zijn. Want dat voorstel gaat volledig in tegen het regeerakkoord dat in het levenslange behoud voorziet van de maatregel die door Willy Borsus is ingevoerd.” MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez legde zich woensdagavond meteen als een blok voor de gelekte plannen van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Die wil sleutelen aan het gunstregime voor zelfstandigen, die een eerste werknemer aanwerven. Vandaag hoeven zij voor die werknemer geen sociale bijdragen betalen – een regeling die de regering-Michel doorvoerde in het kader van de taxshift. Het doel was om zelfstandigen aan te moedigen mensen aan te werven, en dus de algemene werkzaamheidsgraad op te krikken.

Maar nu de regeling al een paar jaar van kracht is, komen er ook steeds meer mankementen bovendrijven, onder meer in recente studies van het Rekenhof en het Planbureau. De belangrijkste kritiek: het kost de staat te veel geld voor een te beperkte toename van ‘jobs, jobs, jobs’. Het kost bovendien ook meer dan aanvankelijk begroot: volgens de berekeningen van de regering-Michel zou het de overheid zo’n 150 miljoen per jaar kosten, maar vandaag is dat al 500 miljoen. Tegen 2030 zouden die uitgaven oplopen tot meer dan 1,1miljard euro per jaar. Die ‘misrekening’ kwam er omdat de Zweedse regering dacht dat de maatregel per werknemer per kwartaal 1.500 euro aan gemiste sociale bijdragen zou kosten, terwijl dat in realiteit zo’n 2.000 euro is.

Het gunstregime is ook niet waterdicht voor fraude en misbruik, vooral omdat er geen limiet of plafond op het bedrag staat. Zo kon zelfs één werknemer met een loon van 3 miljoen euro van de vrijstelling kon profiteren, klinkt het bij de socialisten.

‘Níét beperkt in tijd’

En dus willen Vandenbroucke en Dermagne bijschaven, op basis van een voorstel waarover de sociale partners het al eens raakten. Zij willen de vrijstelling beperken én afbouwen in de tijd, tot maximaal 6,5 jaar: 3.100 euro voor de eerste tien kwartalen, 2.100 euro voor de volgende acht en 900 euro voor de laatste acht. Dat zou de kostprijs stevig kunnen drukken: zonder verandering kost het de staat tegen 2030 dus 1,1 miljard per jaar, maar met deze ingreep zou dat verminderen naar 218 miljoen euro.

Maar het plan van de socialistische ministers – en dat van de sociale partners – valt niet in goede aarde bij de liberale coalitiepartners, die de regeling destijds mee boven de doopvont hielden. “Het misbruik moet er natuurlijk uitgefilterd worden, maar die vrijstelling mag níét beperkt worden in de tijd”, aldus MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Zeker niet op een moment dat de economie weer gaat aantrekken. Nee, hier laten we het niet bij”, klinkt het fel.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert klinkt genuanceerder: “Het is bespreekbaar, maar we mogen het toch niet zomaar in de vuilnisbak gooien. Als eraan gesleuteld wordt, moet dat binnen een breder pakket van hervormingen om meer mensen aan het werk te krijgen. Om een voorbeeld te geven: de strenge regels rond nachtarbeid moeten veranderd worden, zodat de Belgische e-commerce tegen andere kan opboksen.” En zo komen de liberalen en socialisten opnieuw lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234