Zaterdag 20/04/2019

sociaal overleg

Sociale partners redden loonakkoord

ABVV-topvrouw Miranda Ulens. Beeld Photo News

Het loonakkoord zal dan toch uitgevoerd kunnen worden. De socialistische vakbond ABVV laat haar eerdere verzet varen, al komt er wel uitstel voor het optrekken van de minimumlonen. 

De lonen kunnen de komende twee jaar worden opgetrokken met maximaal 1,1 procent. Tegelijk gaan er heel wat werkloosheidsuitkeringen en pensioenen omhoog. Maar vooral: de sociale partners hebben ook het licht op groen gezet voor een hele reeks kleinere maatregelen, zo bevestigen verschillende bronnen aan De Morgen. Dat wil zeggen dat ook het soepeler brugpensioen bij bedrijven in moeilijkheden overeind blijft.

Vorige week had de achterban van de socialistische vakbond ABVV het loonakkoord nog verworpen, voornamelijk omdat de vooropgestelde loonmarge te klein was. De regering nam zelf initiatief om die loonmarge toch in te voeren. De vraag was wat er met de resterende maatregelen zou gebeuren. Nu is het ABVV bereid gevonden om die toch goed te keuren, zo is gebleken op een vergadering onder sociale partners maandagavond. De deal werd gistermiddag na intern overleg bevestigd door de drie vakbonden.

Minimumlonen

Eén uitzondering is de stijging van de minimumlonen, die ook nog op tafel lag. Die maatregel was onaanvaardbaar voor ABVV, omdat die een stijging van 10 eurocent per uur veel te beperkt vond.  

Een beslissing daarover is nu uitgesteld. Pas op 15 juni, na de verkiezingen, hakken de sociale partners daarover definitief de knoop door. Het geeft het ABVV de kans om nog verder de druk op te drijven.  Het ABVV ijvert voor een minimumloon van 14 euro. Op 14 mei kondigen ze een nieuwe actiedag aan voor meer koopkracht.

Tegelijk komt er een werkgroep met bonden en werkgevers die zich buigt over hoe de minimumlonen verder opgetrokken kunnen worden, zonder daarbij torenhoge belastingen te betalen. 

Door het akkoord van de sociale partners kunnen de maatregelen meteen worden ingevoerd. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) moet ze enkel nog bevestigen. 

Bij coalitiepartner Open Vld was er heel wat verzet tegen de soepelere regeling voor brugpensioen bij bedrijven in moeilijkheden. Ook blijven landingsbanen (waarbij oudere werknemers minder gaan werken) mogelijk vanaf 55 jaar, in plaats van 60 zoals de regering had beslist. De liberalen zullen in het parlement nog protesteren, maar beseffen dat dat geen verschil meer zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.