Maandag 19/10/2020

Federale formatieUpdate

Slaagkansen Vivaldi ‘onder druk’, zegt CD&V-voorzitter Coens: ‘Ik ben bijzonder ontstemd’

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld BELGA

CD&V-voorzitter Joachim Coens is er niet van overtuigd dat de Vivaldicoalitie kan slagen. Het project staat ‘op dit moment’ onder druk, zei hij bij aankomst op het partijbureau bij CD&V. Coens heeft contact opgenomen met preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau, en zal de knelpunten met hen aankaarten in een gesprek.

Onder impuls van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert beslisten de liberale, socialistische en groene families aangevuld met CD&V eind vorige week om over te gaan tot preformatiegesprekken over een nieuwe federale regering. Lachaert leidt die dans nu samen met collega-preformateur en sp.a-voorzitter Conner Rousseau.

Verschillende partijkopstukken lieten zich al positief uit over de slaagkansen van de vierseizoenscoalitie, maar CD&V-voorzitter Joachim Coens lijkt nu toch op de rem te staan. Het project staat “op dit moment” onder druk, zei hij bij zijn aankomst op het CD&V-partijbestuur.

Volgens Coens zijn er vorige week “duidelijke afspraken gemaakt over een aantal thema’s” en over een manier om die op te lossen, en ziet het er voorlopig niet naar uit dat die afspraken worden nagekomen. “Ik ben wat dit betreft bijzonder ontstemd”, zei hij.

‘Onvoldoende garanties’

Coens ziet in de teksten die hij van de preformateurs heeft gekregen onvoldoende garanties van wat eerder mondeling overeen was gekomen.

Volgens hem worden de afspraken over de abortuskwestie en de staatshervormingen onvoldoende gerespecteerd. De CD&V vroeg eerst een wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van de nieuwe abortuswetgeving, waarna er enkel in consensus gestemd zou kunnen worden, in overleg met de CD&V dus. Nu zou er toch zonder CD&V gestemd kunnen worden, zo klinkt het in de partij.

Daarnaast zien de christendemocraten te weinig hefbomen om de geblokkeerde communautaire dossiers, zoals de vliegwet of de 5G-licenties, op korte termijn te beslechten. Voor CD&V zijn die erg belangrijk om te kunnen aantonen dat er wel degelijk stappen vooruit worden gezet op het vlak van de staatshervorming.

Coens vraagt nu extra uitleg bij preformateurs Lachaert en Rousseau. Een geplande vergadering met alle voorzitters van de Vivaldi-partijen is voorlopig uitgesteld.

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Stekker

Wat ook meespeelt is de interne verdeeldheid binnen de CD&V. Heel wat parlementsleden, zeker in de Vlaamse fractie, zijn nog altijd niet overtuigd om mee te stappen in de bonte coalitie met zeven partijen. Zij vrezen dat de partij wordt meegezogen in een ploeg waar ze weinig affiniteit mee heeft. De federale fractie is dan weer erg bevreesd voor de oppositie en ziet best kansen in Vivaldi. Op een bewogen partijbestuur deze voormiddag was iedereen wel eensgezind dat de partij op haar strepen moest staan. “We zijn niet de dweil van de Wetstraat”, klinkt het

Of Coens de stekker uit de onderhandelingen wil trekken, is een vraagteken. “Laat ons die woorden niet gebruiken”, antwoordde hij na afloop van het partijbureau op die vraag. Over de inhoud van het partijbureau wilde Coens enkel kwijt dat het een “heel goed partijbestuur” was en dat “de actuele situatie is toegelicht”. “Ik denk dat dat belangrijk was”, aldus Coens. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234