Dinsdag 20/08/2019

Verkiezingen

Sander Loones: amper vier weken minister, maar nog steeds een medewerker in dienst

Sander Loones. Beeld BELGA

Amper 28 dagen was Sander Loones (N-VA) federaal minister, maar nog steeds beroept hij zich op een medewerker als ex-minister. ‘Niet consequent’, verwijt Open Vld hem in een bits debat. ‘Wij zijn bereid het debat daarover te voeren’, aldus Loones.

Zolang er geen volwaardige begroting is, moet de Kamer om de maand stemmen over de zogenaamde voorlopige twaalfden. Dat leidde vandaag tot een stevige woordenwisseling tussen Sander Loones (N-VA) en Egbert Lachaert van Open Vld. Die eerste verwijt de ontslagnemende regering-Michel dat ze ondanks de toestand van lopende zaken gewoon beleid blijft voeren, meeruitgaven voor asielopvang boekt en weinig soberheid aan de dag legt. Hypocriet, volgens Lachaert.

“Sinds het vertrek van N-VA uit de regering is de kost van de kabinetten met 5,2 miljoen euro gedaald. Ja, begin 2019 was er een meeruitgave, omdat er meer dan 1 miljoen euro ontslagvergoedingen moest betaald worden aan de N-VA-kabinetsleden. Maar er staan ook nog rekeningen open. Terwijl Johan Van Overtveldt in het Europees parlement een personeelsbudget van 300.000 euro heeft, houdt hij één kabinetsmedewerker aan op kosten van zijn voormalig kabinet. En een minister die nog geen maand in dienst was (Loones dus, red.) houdt ook één medewerker aan ten belope van 54.000 euro per jaar”, aldus Lachaert.

Ex-ministers mogen één legislatuur twee voltijdse medewerkers aanhouden na hun vertrek. Op het Vlaams niveau schafte Geert Bourgeois (N-VA) die regeling af, maar federaal bestaat ze nog. Johan Van Overtveldt reageert dat de medewerker in kwestie slechts nog enkele maanden aanblijft, bij Loones klinkt hetzelfde. “En als het debat over de medewerkers van ex-ministers gevoerd wordt, zijn wij de eerste om werk te maken van een aanpassing. Dat hebben we op Vlaams niveau ook al gedaan”, aldus Loones.

Het N-VA-Kamerlid merkt nog op dat hij zijn uittredingsvergoeding als minister heeft laten schieten, ondanks het feit dat hij enkele maanden geen mandaat meer had.
 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden