Vrijdag 18/06/2021

NieuwsTheo Francken

Sancties tegen Theo Francken na tweet met gevoelige info: ‘Schending geheimhoudingsplicht’

Theo Francken bleef er destijds bij dat hij de regels niet had overtreden. Beeld BELGA
Theo Francken bleef er destijds bij dat hij de regels niet had overtreden.Beeld BELGA

Theo Francken (N-VA) wordt voor de rest van het parlementaire jaar geweerd uit Kamercommissies waarop de geheimhoudingsplicht van toepassing is. Hij verliest ook drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding. Dat heeft Kamervoorzitster Eliane Tillieux deze avond aangekondigd.

De Commissie voor de opvolging van buitenlandse missies in de Kamer vergadert achter gesloten deuren. Omdat daar regelmatig gevoelige informatie wordt meegedeeld, bijvoorbeeld over troepenbewegingen, mogen de aanwezige parlementsleden daar achteraf ook niet over communiceren. N-VA-Kamerlid Theo Francken deed dat in maart wel,toen hij tweette dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan operatie Barkhane, een Franse missie in Mali. Dat had minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in die Commissie gezegd.

Dedonder stuurde het secretariaat van de Commisie daarop een brief met de vraag om “het reglement toe te passen”. Volgens de minister had de tweet van Francken een diplomatieke weerslag, omdat de Fransen nog niet op de hoogte waren van de beslissing. De Commissie Opvolgingen heeft daarop onderzocht of de geheimhoudingsplicht effectief is geschonden. Dat gebeurde de voorbije weken achter gesloten deuren. De meerderheid van de leden was van oordeel dat Francken de geheimhoudingsplicht inderdaad niet respecteerde. Het N-VA-Kamerlid werd woensdag gehoord door Kamervoorzitster Eliane Tillieux, die hetzelfde concludeerde.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

“Op basis van de elementen moet de schending van de geheimhoudingsplicht vastgesteld worden”, kondigde Tillieux donderdagavond aan. Francken mag tot het einde van de gewone zitting 2021 geen lid meer zijn van de organen van de Kamer waarop de geheimhoudingsplicht van toepassing is. De Vlaams-nationalist mag ook niet vervangen worden in de Commissie Opvolgingen. Daarnaast verliest Francken ook nog drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding.

‘Dit slaat alles’

“Deze meerderheid grijpt elke kans om mij en mijn partij in diskrediet te brengen, maar dit slaagt echt alles.”

Francken is het absoluut niet eens met die lezing van de feiten, laat hij na de sancties weten. Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen”, klinkt het. “Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden.”

Volgens het N-VA-Kamerlid geldt de geheimhouding voor informatie rond bijvoorbeeld troepenbewegingen, om de Belgische militairen in het buitenland niet in gevaar te brengen. “Maar ik heb absoluut geen informatie gedeeld over een lopende missie in het buitenland. Ik zetel sinds 2010 in deze commissie, ik ben een defensieman, ik zet mijn hart en ziel in voor onze mannen en vrouwen van defensie. Ik zou er nooit aan denken om informatie te delen die hun operaties of leven in het gedrang zouden kunnen brengen.” De informatie over de missie in Mali was volgens Francken “duidelijk niet geheim”.

Bovendien zijn anonieme lekken uit geheime commissiezittingen “schering en inslag”, zegt hij, terwijl dergelijke sanctie “nog nooit is toegepast”. Het N-VA-Kamerlid heeft het over een “louter politieke beslissing van de meerderheid”. “Elke reden is goed om mij te schaden.”

Geheimhoudingsplicht

Het Kamerreglement voorziet normaal gezien dat Francken de rest van de legislatuur uit de Commissies met geheimhoudingsplicht wordt gezet, maar die regeling vindt Tillieux te streng, zei ze. De Kamervoorzitster wilde rekening houden met het evenredigheidsbeginsel en zal een voorstel indienen om dat ook in te schrijven in het bewuste artikel van het reglement, klonk het.

Uit het archief

Theo Francken na verloren verkiezing: ‘Ik heb een dik vel, maar ik dacht dat 2021 een beter jaar zou worden dan 2020’

Francken zelf bleef er destijds ook al bij dat hij de regels niet had overtreden, omdat hij geen gevoelige informatie had gedeeld die troepen in het buitenland in gevaar zou kunnen brengen. Een beleidsintentie van de minister heeft niets te maken met geheimhoudingsplicht, zei hij toen. Het N-VA-Kamerlid beschuldigde minister Dedonder ook toen al van een politiek motief.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234