Maandag 21/10/2019

Verkeersveiligheid

Samen wil 'Gents' circulatieplan in Antwerpen

Wouter Van Besien, de uitdager van De Wever voor de verkiezingen in 2018, pleit voor een snelle en ingrijpende aanpak. Beeld BELGA

Na de verontwaardiging over de fietsongevallen in Antwerpen trekken nu ook de politieke partijen voluit de kaart van de verkeersveiligheid. Samen, het collectief rond sp.a en Groen, wil nu ook een circulatieplan invoeren.

Het linkse collectief pakt uit met professor Dirk Lauwers (UA, UGent), een autoriteit op het vlak van verkeersveiligheid. In opdracht van het collectief werkt hij een mobiliteitspact voor Antwerpen uit. "Ik zal verschillende experts binnenkort een basistekst voorleggen", zegt Lauwers. "Ook de Antwerpenaar krijgt zijn inbreng. De bedoeling is dat er zo veel mogelijk handtekeningen komen onder het pact."

Met Lauwers haalt Samen een opmerkelijke figuur in huis. Hij heeft onder andere een sterke achterban bij de actiegroepen rond Oosterweel. Zo is hij een graag geziene gast op de jaarlijkse avonden van burgerbeweging Ringland. "Voor alle duidelijkheid: ik blijf onafhankelijk", zegt Lauwers. "Ik sta niet op de kieslijst. En ik ga geen kiesprogramma schrijven. Ik hoop dat het pact de partijgrenzen overstijgt."

Circulatieplan

Samen pleit voor een 'modal shift' in Antwerpen. Nu wordt 70 procent van de verplaatsingen afgelegd met de auto. Als het van hen afhangt, is dat straks nog maximaal 50 procent. "Er moeten 40.000 auto’s uit de spits", zegt kopman Wouter Van Besien. De invoering van een circulatieplan zoals in Gent moet daarbij helpen. "De stad wordt opgedeeld in zones. En de zone van de Schelde tot de opera wordt autovrij."

Met hun circulatieplan zetten de linkse partijen een duidelijk alternatief tegenover het beleid van het centrumrechtse stadsbestuur. Daarin krijgt de auto een prominente plek. Dat moet anders, zegt Lauwers. "De auto wordt een gast. En gasten moet je goed behandelen. Maar de voorbije veertig jaar heeft de auto de stad gedomineerd. Dat is onhoudbaar. De auto moet een meer bescheiden plaats innemen."

Van Besien, de uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA) voor de verkiezingen in 2018, pleit voor een snelle en ingrijpende aanpak. "De recente ongevallen hebben deze stad diep geraakt", klinkt het. "Het ijzer is heet, dus laten we het nu smeden."

Fietsoptocht

De voorbije weken veroorzaakten verschillende dodelijke fietsongevallen verontwaardiging in Antwerpen. De Wever schreef vorige week nog een opmerkelijke open brief naar zijn bevolking. 'Pas goed op jezelf en op elkaar', zo drukte hij hen op het hart. Maar de storm is nog niet gaan liggen.

Bijna duizend mensen hebben aangegeven dat ze vandaag meerijden in de Critical Mass Bike Ride. De optocht, die om 18 uur vertrekt aan het Theaterplein, staat volledig in het teken van verkeersveiligheid. Zo gaat de route langs de drie plekken waar de voorbije weken fietsers omkwamen. De Fietsersbond legt er bloemen neer en plaatst er 'ghost bikes', herdenkingsmonumenten in de vorm van een fiets.

Opmerkelijk is dat ook een aantal politieke partijen meefietst. Onder hen sp.a en Groen, maar ook meerderheidspartij CD&V.

Meer dan ooit is de Scheldestad in de ban van verkeersveiligheid. In twee weken tijd ondertekenden al 6.900 mensen de petitie Conflictvrije Kruispunten NU. Die petitie gaat uit van bezorgde ouders die ijveren voor veilige kruispunten. De petitie wordt gesteund door verschillende jeugdbewegingen. Ook de Gezinsbond, de transportsector en het Netwerk voor Duurzame Mobiliteit doen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234