Zondag 28/11/2021

Antwerpen

Samen sleept zich voort: "Dit zal de hele campagne aan Meeuws blijven plakken"

Bij de voorstelling van Samen: Jinnih Beels, Wouter Van Besien en Tom Meeuws. Beeld BELGA
Bij de voorstelling van Samen: Jinnih Beels, Wouter Van Besien en Tom Meeuws.Beeld BELGA

Het brokkenparcours van Tom Meeuws hakt er diep in bij de Antwerpse kartellijst Samen. Na onthullingen over zijn financieel geknoei bij De Lijn schaart kopman Wouter Van Besien (Groen) zich achter zijn rode luitenant, maar binnen de partij klinkt gemor.

“Wij kunnen en willen nog verder met sp.a.” Op dinsdag 28 november zei een geëmotioneerde Wouter Van Besien (Groen) het voor de nieuwscamera’s aan de Antwerpse gemeenteraad. In de nasleep van de affaire over ’t Fornuis had Tom Meeuws (sp.a) het stadsbestuur beschuldigd van banden met projectontwikkelaar Land Invest, maar die aanval kwam als een boemerang terug. Na enkele dagen sloot Van Besien zijn nummer drie toch weer in de armen.

De kans is groot dat Van Besien uit die periode lessen trok toen hij vanmiddag liet weten dat hij achter Meeuws blijft staan. Wachtte de kopman van Samen vorige keer te lang met het sluiten van de rangen, waardoor de N-VA dagenlang kon doorbeuken, dan laat hij nu weinig ruimte voor speculatie. Het kartel Samen gaat door, mét Meeuws. Ook als hij het als directeur van De Lijn niet zo nauw nam met de financiële regels, zoals De Morgen berichtte (DM 16/1).

“Dat Tom bij De Lijn werkte en dat ze in onderling overleg uit elkaar gingen, is al langer geweten”, zegt Van Besien. Meer aandacht wil hij de zaak niet geven. “Dit is niet het soort campagne dat wij willen. Laat ons focussen op wat de inwoners van Antwerpen echt wakker houdt: gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten.” De Antwerpenaar heeft in 2018 een heldere keuze tussen links en rechts, klinkt het.

Amerikaanse toestanden

Ook de basis van het kartel doet de best om de rangen te sluiten. Ja, Meeuws heeft fouten gemaakt. Maar die waren niet van dien aard dat ze een ontslag rechtvaardigden. Bovendien wist iedereen dat dit zou komen. Toen sp.a en Groen het kartel onderhandelden, brachten ze de sterktes en zwaktes van elke kandidaat in kaart. Het hobbelige parcours van Meeuws bij De Lijn stond bij de zwaktes van de sp.a'er. De N-VA, de grote concurrent van Samen, wist immers hoe de vork aan de steel zat.

“Vroeg of laat ging dit komen. Al hadden we niet verwacht dat het zo groot zou worden gebracht”, vertelt een Antwerps socialist. “Dit zijn Amerikaanse verkiezingstoestanden", vult een lokaal partijgenoot aan. "Na de rel met Francken denken ze bij N-VA dat ze zich alles kunnen permitteren. Als we Tom nu vervangen, doen ze net hetzelfde bij zijn opvolger. We horen dat ze Wouter Van Besien en Jinnih Beels (de nummer 1 en 2, red.) ook aan het uitpluizen zijn.”

De socialisten verdedigen hun lokale voorzitter. “Wat kunnen we hier tegen beginnen? Tom heeft een dading afgesloten bij De Lijn, maar anderen gooien nu alles in de pers”, zegt de partijgenoot. “Tom is een voluntaristische jongen. Hij heeft bij De Lijn facturen in stukjes gekapt om de zaken sneller vooruit te laten gaan. Dat gebeurt in veel openbare organisaties. Maar hij heeft nooit geld in eigen zak gestopt.”

Integriteit essentieel

Bij de groenen valt dit moeilijker. “Integriteit is voor mij essentieel”, benadrukte Van Besien al na de eerste misstap van Meeuws. “Samen staat voor een eerlijkere, integere en transparante politiek. Daar wijken we geen millimeter van af.” Een boodschap die toen al vooral aan zijn eigen partijgenoten was gericht. Sommigen vonden het welletjes geweest met die ‘oude sossen’. Ze vrezen dat Groen zijn ziel verkoopt aan de traditionele bestuurspartij sp.a, die veel bagage meesleept.

Nu houden de dissidente stemmen binnen Groen zich opvallend gedeisd. Ze willen de situatie voor Van Besien niet erger maken dan ze is. Maar iedereen beseft: dit is risicovol. “Dit zal de hele campagne aan Meeuws blijven plakken”, zegt een parlementslid. “En als er echt fouten zijn gemaakt, dan mogen we die zeker niet zomaar onder de mat vegen.”

Meeus heeft persoonlijk veel gewicht verloren. Want terecht of niet: voor sommigen lijken de onthullingen opnieuw te bevestigen dat de socialist niet zuiver op de graat is. Eerst bakt hij zoete broodjes met de vastgoedmagnaten van ’t Stad, nu blijkt hij in de fout is gegaan met Vlaams overheidsgeld dat bestemd was voor bussen en trams. Voor een links politicus is die beeldvorming dodelijk.

De kans bestaat dat Meeuws in elk debat de komende maanden zal worden aangevallen op zijn morele geloofwaardigheid. Zo dreigt hij een 'lamme eend' te worden, met te weinig politiek kapitaal om nog echt te wegen in de strijd tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234