Vrijdag 24/03/2023

NieuwsRusland

Rusland is teleurgesteld over ‘onsuccesvolle’ gesprekken met het Westen en voert druk verder op

Een Oekraïnse militair loopt door een loopgraaf bij het front met de door Rusland gesteunde Oost-Oekraïense separatisten. Aan de Russische kant van de grens met Oekraïne heeft Rusland 100 duizend militairen samengebracht. Beeld Anatoli Stepanov / AFP
Een Oekraïnse militair loopt door een loopgraaf bij het front met de door Rusland gesteunde Oost-Oekraïense separatisten. Aan de Russische kant van de grens met Oekraïne heeft Rusland 100 duizend militairen samengebracht.Beeld Anatoli Stepanov / AFP

Rusland is teleurgesteld over de onderhandelingen met het Westen over Oekraïne en de veiligheidsorde in Europa. Dat heeft Aleksandr Loekasjevitsj, de Russische ambassadeur bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), donderdag gezegd. Ook Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, noemde de gesprekken ‘onsuccesvol’.

Peter Giesen

Donderdag spraken de Russen met de OVSE, een organisatie die 57 Europese staten verenigt, waaronder Oekraïne en Rusland zelf. Eerder deze week vonden gesprekken plaats met de NAVO en de Verenigde Staten. Volgens Rusland hebben die onvoldoende opgeleverd. De Russische OVSE-ambassadeur Loekasjevitsj waarschuwde voor een grote crisis als het Westen Rusland niet tegemoetkomt.

“Als we niet binnen een redelijke termijn een constructief antwoord horen op onze voorstellen en het agressieve gedrag tegenover Rusland doorgaat, zullen we noodzakelijke maatregelen moeten nemen om een strategische balans tot stand te brengen en de onacceptabele bedreiging van onze nationale veiligheid weg te nemen”, twitterde Loekasjevitsj. Hij noemde de onderhandelingen “een moment van de waarheid”. Zonder akkoord dreigt een catastrofale uitkomst, aldus Loekasjevitsj.

Aan de grens met Oekraïne heeft Rusland naar schatting 100.000 militairen samengebracht. Moskou eist van het Westen de belofte dat Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken nooit lid mogen worden van de NAVO. Voorts eisen de Russen dat de NAVO-troepen en materieel terugtrekt uit Oost-Europa en zich terugtrekt tot het gebied waar ze voor 1997 actief was. Beide eisen zijn onaanvaardbaar voor de VS en de NAVO.

Op ‘dood spoor’

Volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zijn de gesprekken op een “dood spoor” beland. Zonder “flexibiliteit” van het Westen “zie ik geen reden om de komende dagen bij elkaar te komen en dezelfde discussies over te doen”, aldus Rjabkov voor de Russische televisie. Rjabkov voerde de druk verder op door te suggereren dat Rusland troepen naar Cuba en Venezuela zal sturen als de onderhandelingen mislukken. Berichten hierover wilde hij “bevestigen noch ontkennen”. Vorige maand vergeleek Rjabkov de huidige crisis al met de Cubacrisis van 1962.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat de VS en de NAVO volgende week schriftelijk zullen antwoorden op de Russische eisen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken herhaalde het westerse principe dat de deur van de NAVO altijd openstaat voor nieuwe leden. Er is weliswaar geen uitzicht op toetreding van Oekraïne tot de NAVO op afzienbare termijn, maar de Verenigde Staten en de NAVO-landen vinden dat elk land zelf mag beslissen bij welk blok het zich wil aansluiten.

“Het is afwachten welk pad Vladimir Poetin gaat kiezen. Kiest hij het pad van de diplomatie en de dialoog of dat van confrontatie en agressie?”, zei Blinken voor de Amerikaanse tv. Michael Carpenter, de Amerikaanse ambassadeur bij de OVSE, zei dat het Westen zich moet voorbereiden op een escalatie van de spanningen met Rusland.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234