Dinsdag 17/09/2019

Verkiezingen

Rudy Coddens (sp.a) sluit Mathias De Clercq (Open Vld) niet uit als burgemeester van Gent

De Clercq claimde gisteren de burgemeesterssjerp met een stijging van 8,9 procent de grote overwinning. Sp.a daalt met 12,2 procent in Gent, maar blijft wel de grootste. Beeld BELGA

Wie mag zich winnaar noemen: degene die fors vooruitgaat of degene die de grootste blijft?  Dat is de hamvraag in Gent. Kopman van het kartel sp.a-groen Rudy Coddens sluit ondertussen Mathias De Clercq (Open Vld) niet uit als burgemeester van Gent. “We moeten alles bespreken. We zullen zien wat het resultaat is van de onderhandelingen.”

“De stemmen van Daniël Termont komen mijn kant op. Ik voel dat op straat.” Hij zei het meerdere keren, tot het zelfs wat op de lachspieren van zijn tegenstanders begon te werken. Maar Mathias De Clercq, lijsttrekker voor Open Vld, had gelijk. Of toch gedeeltelijk, want ze kwamen – jammer voor hem – lang niet alle 45.000 zijn kant op. Waardoor het in Gent wel ongemeend spannend is.

Lees ook: Gents Groen-schepen Filip Watteeuw van zegezeker naar zeer onzeker

Het cijferbeeld was zondagavond nog niet helemaal duidelijk, de resultaten voor Gent, waar nog manueel wordt gestemd, komen traditiegetrouw heel laat binnen. Maar de teneur van de verkiezingen was wél zichtbaar. De Open Vld van Mathias De Clercq gaat fors vooruit. Waarop hij zich vrij euforisch tot eerste liberale burgemeester in zestig jaar uitriep.

 Het kartel sp.a-Groen verliest dan weer fors. Dat was verwacht en ook ingecalculeerd, want het vertrek van stemmenkampioen Daniël Termont moest wel pijn doen. Het kartel moest vooral proberen de grootste te blijven, wat ook is gelukt. Ook het kartel vindt daarom dat het aan zet is. "Een derde van de Gentenaars heeft voor ons project gekozen", klonk het.

Of De Clercq burgemeester wordt, is – ondanks zijn eigen euforie – nog voorbarig. Een centrumrechtse coalitie (Open Vld, CD&V en N-VA) was gisteravond nog niet meteen een mogelijkheid. Alles draait om één zetel van CD&V. Haalt die partij vijf zetels, dan is het eventueel mogelijk, zij het wel erg nipt en daardoor wellicht moeilijk werkbaar. Haalt de CD&V die vijfde zetel niet, dan zijn liberalen en kartel onherroepelijk tot elkaar veroordeeld.

Coddens: "De Clercq niet uitgesloten als burgemeester"

Vraag is dan wie burgemeester mag worden. De hele campagne zei het kartel dat hun kopman Rudy Coddens burgemeester zou worden als ze de grootste bleven. Wat ze dus nog  steeds zijn. Maar Mathias De Clercq ziet dat duidelijk anders. Coddens sluit Mathias De Clercq (Open Vld) nog niet uit als burgemeester van Gent. "We moeten alles bespreken", zegt de kopman aan VTM Nieuws. "We zullen zien wat het resultaat is van de onderhandelingen."

Groen-kopstuk Elke Decruynaere schrikt niet dat De Clercq het burgemeesterschap claimt, maar vindt dat het de komende dagen moet gaan over het project. "Hij heeft 1 op 4 Gentenaars overtuigd, wij 1 op 3." Decruynaere vindt dat het kartel aan zet moet komen en wijst op de score van Groen, die ze omschrijft als "ook zeer positief." Coddens blijft voor de Groen-kopvrouw de kandidaat-burgemeester van de kartelpartners sp.a en Groen.

De Clercq als morele overwinnaar

De vraag is pertinent. Kan je als kartel, dat een pak zetels verliest en van wie de kopman een pak minder voorkeursstemmen heeft dan zijn uitdager, nog altijd geldig claimen dat je aan zet bent? Of kan de sterkste stijger, die veel kiezers wist te overtuigen op hem te stemmen de sjerp opeisen? Feit is dat De Clercq op zijn minst de morele overwinnaar is van deze verkiezingen.

En dus kan het spel beginnen. De spelregels zijn anders dan zes jaar geleden. Toen haalde het kartel een absolute meerderheid en was een partner dus strikt genomen niet nodig. Toch werd de Open Vld erbij gehaald, vooral als bedanking voor de goede samenwerking van de jaren daarvoor.

Deze keer zijn de liberalen mathematisch wél nodig. Want de absolute meerderheid is het kartel kwijt. De liberalen zijn ook de enigen waarmee het kartel in zee kan gaan en ze kunnen dus hun huid, mochten ze dat wensen, ook duur verkopen. Door bijvoorbeeld de burgemeesterssjerp te eisen. 

Zondagavond circuleerde ook het gerucht dat het kartel alsnog zou splitsen, waardoor Open Vld met CD&V en eventueel één van de kartelpartners verder zou kunnen. Zo zou De Clercq wel degelijk burgemeester kunnen worden.

Sociale woningen

Verder valt ook de score van de extreemlinkse PVDA in Gent op. Uit het niets komt de partij de Gentse gemeenteraad binnen. Voor kopman Tom De Meester was één zetel in de raad het doel. Het zijn er drie geworden. Daar speelt ongetwijfeld de kwestie van de Gentse sociale woningen. VRT toonde een reportage over woningen vol schimmel en in echt slechte staat. De Gentse bestuurders reageerden bijzonder klungelig.

Ook al probeerde de N-VA garen te spinnen van de hemel die op de kop van het stadsbestuur viel, toch is het de PVDA die gaat lopen met de bonus. Het is een thema waar de partij al langer op hamert, nog voor de VRT-reportage werd uitgezonden. De rel rond de sociale woningen kwam voor de partij dan ook als een geschenk uit de hemel.

N-VA zelf gaat in Gent achteruit. De zet om Europarlementariër Anneleen Van Bossuyt als lijsttrekker in te zetten, heeft niet geloond. Zelfs de demarches van Siegfried Bracke, die door zijn partij op plaats 27 is gezet, hebben niet mogen helpen. De voorbije weken ontpopte hij zich tot luis in de pels van het stadsbestuur door à volonté belastende berichten te posten.

Maar het is nu dus vooral uitkijken naar de score van het kleine CD&V. Want zoals lijsttrekker Mieke Van Hecke zich onlangs liet ontvallen: "Het is een groot bed en iedereen lijkt naar mij toe te rollen."

Het is nog altijd wachten op de resultaten van twee stembureaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234