Dinsdag 11/05/2021

NieuwsSociaal overleg

Rousseau stelt veto: ‘Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu het loonoverleg tussen de sociale partners muurvast zit, komt het dossier terecht op de tafel van de Vivaldi-regering. Daar staan liberalen en socialisten lijnrecht tegenover elkaar. ‘Geen hogere loonmarge? Dan ook geen dividenden’, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

Morgen onderneemt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een ultieme poging om het loonoverleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties vlot te trekken. Een wanhoopspoging, zo lijkt het, want gisteren maakten de vakbonden al duidelijk dat het geen zin meer heeft om nog verder te onderhandelen. Daarvoor is de maximale loonsopslag die op tafel ligt – 0,4 procent bovenop de index – te mager.

De vakbonden blijven erbij: de loonwet, die bepaalt dat onze lonen niet sneller mogen stijgen dan in de buurlanden, zit vol ‘sjoemelsoftware’ om de werkgevers te bevoordelen. Zeker in sectoren die tijdens de coronacrisis goed hebben geboerd, zoals de e-commerce, de supermarkten en de farmabedrijven, moeten werknemers een extra beloning kunnen krijgen. Voor de werkgevers is de loonwet echter heilig.

Ook binnen de Vivaldi-regering is de discussie een splijtzwam. Enerzijds heb je de socialisten, die in de aanloop naar 1 mei opgezweept worden door de syndicaten en de extreemlinkse PVDA/PTB. Anderzijds heb je de liberalen, die de hete adem van de werkgevers en de rechtse oppositie voelen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister Dermagne trokken dit dossier twee maanden geleden naar zich toe om een clash te vermijden.

In het compromis dat zij op tafel legden, bleef de loonwet overeind. Dat was belangrijk voor de liberalen, want zij hebben daar voor gestreden in de regeringsonderhandelingen. Tegelijk zouden bedrijven toch eenmalig een extra premie kunnen geven. Op voorwaarde dat de sociale partners daar voor 1 mei een akkoord over zouden bereiken. De kans dat dat nog lukt, is erg klein.

Alle druk ligt nu opnieuw bij de politiek. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is formeel: “Als er geen sociaal akkoord komt, zal de federale regering de marge van 0,4 procent bevestigen. Zo is het afgesproken binnen het kernkabinet.” Het compromis van De Croo en Dermagne was volgens Lachaert al een ruime interpretatie van het regeerakkoord. “We kunnen dat akkoord niet volledig openbreken.”

Maar ook de socialisten spelen het hard. Volgens hen is er absoluut geen sprake van een akkoord. “Lachaert laat nu uitschijnen alsof die 0,4 procent al in kannen en kruiken is, maar dat klopt niet. Er volgt nog een discussie in de regering”, klinkt het bij Dermagne.

Bij Vooruit houden ze artikel 14 van de loonwet achter de hand. Als de lonen niet kunnen stijgen, dan mag de ministerraad volgens dat artikel maatregelen nemen om de uitkering van dividenden tegen te houden. “Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden voor de aandeelhouders”, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “Als het nodig is, dan zullen wij onze voet zetten en artikel 14 inroepen.”

Zo lijkt de ideologische clash waar iedereen voor vreesde toch uit te komen. En dat terwijl het loonoverleg nog maar de eerste van vele socio-economische werven is deze legislatuur. Later volgen ook nog de hervorming van de pensioenen, de arbeidsmarkt en de fiscaliteit.

Het kabinet-De Croo hoopt intussen dat de sociale partners er toch nog uitgeraken. “Misschien staan de sterren slecht, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het. “Zonder akkoord tussen de sociale partners zijn de werknemers de dupe.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234