Dinsdag 19/01/2021

Politiek

Rousseau (sp.a) behoudt volste vertrouwen in Vandenbroucke

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld EPA

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau behoudt het volste vertrouwen in zijn partijgenoot en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat heeft hij gezegd in Terzake, nadat er kritiek was ontstaan op de uitspraak van Vandenbroucke dat de sluiting van de niet-essentiële winkels een ‘schokeffect’ moest creëren.

“Op het moment dat de tweede golf keihard toesloeg en de ziekenhuizen kreunden, moesten we op alle fronten de strijd tegen het virus kracht bijzetten”, zei Rousseau. Dat de scholen mochten openblijven en dat wie zijn huis wilde verlaten daarvoor geen attest nodig had, zoals in Frankrijk, waren de enige twee uitzonderingen die werden toegestaan. “We moesten het virus bij zijn nekvel grijpen en het aantal contacten en op die manier ook het aantal besmettingen beperken.”

Kritiek

Over de kritiek op zijn kopman zegt Rousseau: “Het is niet nieuw dat tegenstanders iemand aan het wankelen proberen te brengen.”

Een van de critici van Vandenbroucke is oud-minister van Zelfstandigen en MR-Kamerlid Denis Ducarme, nochtans een coalitiepartner van Vandenbroucke en de sp.a. “We kennen allemaal de aanpak van de MR tijdens de vorige regering: te snel versoepelen heeft ons in deze shit gestort, dat is niet slim geweest”, riposteerde Rousseau.

De sp.a-voorzitter verdedigde de aanpak van de regering. “Het is net door het geheel aan maatregelen, en door de opofferingen die ook de winkeliers gedaan hebben, dat de cijfers nu in de goede richting gaan. (...) Als het goed gaat, wil iedereen versoepelen. Wel, de winkels opnieuw openen, is wat we doen.”

Aan één zeel

Rousseau zei te hopen niet in het “sukkelstraatje” van de voorbije jaren terecht te komen. “Niets is perfect en kritiek, daar moet je mee omkunnen. Maar maatregelen worden door een Overlegcomité genomen, niet door één minister. Ik begrijp dat sommige mensen zich willen doen gelden, maar ik hoop toch... We hebben zolang geen regering gehad door politieke spelletjes... dat we ook niet hier in zo’n sukkelstraatje terechtkomen.”

“Deze regering is nu goed van start gegaan, het zou België en Vlaanderen sieren om aan hetzelfde zeel te trekken”, aldus de sp.a-voorzitter. “Waarom zou je bepaalde personen de indruk willen geven dat hun opofferingen geen verschil hebben gemaakt?” En ook: “Wat niet gebeurd is, kunnen we niet bewijzen. Wat wel gebeurd is, wel. Alle inspanningen van iedereen collectief zorgen ervoor dat de cijfers nu in de goede richting gaan.”

Kerst

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zette heel voorwaardelijk de deur op een kier voor iets meer versoepelingen voor kerst, àls de cijfers genoeg zouden zakken. Ze voegde eraan toe dat die kans zeer klein is. Minister Vandenbroucke gooide die deur meteen weer dicht.

Terecht, vindt Rousseau. “We moeten de mensen nu geen valse beloftes maken of naar de mond praten. We moeten nu een langetermijnvisie houden en perspectief bieden. Ik geloof erin dat als we de maatregelen nu volhouden, dat we daar naartoe kunnen gaan. Het is een beetje zoals in de koers: als je in de afdaling uw stuur loslaat, dan ga je op je bek. Dat is wat we vorige keer hebben gedaan. Het is de bedoeling dat we nu uit die fouten leren.”

“Corona zal helaas geen dagje vrij nemen in de kerstvakantie”, stelt Rousseau nog. “Het beste kerstcadeau dat we elkaar kunnen geven is 2021 starten met zo weinig mogelijk besmettingen en opnieuw perspectief geven om daarna het leven te openen. Samen weer een pint op café kunnen drinken, de jeugdclubs en sportclubs weer openen, elkaar weer kunnen vastpakken, tot een onbekende binnendraaien op een festival...”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234