Vrijdag 27/01/2023

Ruzie binnen sp.a

Rood bloed vloeit in Hasselt

Hilde Claes komt aan in het Hasseltse gebouw van de socialistische mutualiteiten waar een last minute-vergadering plaatsvindt, geleid door partijvoorzitter John Crombez. Beeld Borgerhoff
Hilde Claes komt aan in het Hasseltse gebouw van de socialistische mutualiteiten waar een last minute-vergadering plaatsvindt, geleid door partijvoorzitter John Crombez.Beeld Borgerhoff

Er is een boksmatch uitgebroken binnen sp.a Hasselt. De affiche: burgemeester Hilde Claes versus jonge hemelbestormer Rob Beenders. De inzet: het leiderschap in de Limburgse hoofdstad. De winnaar: niemand. Of het moet N-VA zijn.

Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek

"Achterbaks, liegen, bedriegen en belazeren." Claes schuwt woensdagmiddag de harde woorden niet over haar partijgenoten Rob Beenders en Valerie Del Re. "Ik ben heel erg geraakt", fulmineert ze in het journaal van regionale zender TVL.

Claes staat de laatste dagen in het oog van de storm. Ze krijgt kritiek omdat ze stedelijke reclameborden gebruikt om haar eigen feest te promoten. Bovendien blijkt ze een reclamecontract van de stad toegewezen te hebben aan het kantoor van de echtgenoot van haar kabinetschef. Reden genoeg voor de oppositie en coalitiepartner CD&V om een uitleg te eisen.

Tot Claes' verrassing sluiten ook de voorzitter van sp.a Hasselt Rob Beenders en financiënschepen Valerie Del Re zich hier woensdagochtend bij aan. In een artikel in Het Belang van Limburg benadrukt die eerste dat "dit uitgepraat moet worden". Zelf houdt Claes vol dat er in beide dossiers geen vuiltje aan de lucht is. Ze zal zeker voor duidelijkheid zorgen. Maar dat haar eigen partijgenoten haar afvallen, dat gaat er niet in. Op TVL: "Achter de rug naar de media stappen kan niet."

Sluimerend conflict

Code rood breekt uit. De gemoederen dreigen zo hoog op te lopen dat nationaal sp.a-voorzitter John Crombez 's avonds in zijn auto springt om een vergadering te leiden in het gebouw van de socialistische mutualiteiten in Hasselt. Bij het ter perse gaan was de samenkomst nog niet voorbij. Wat het resultaat ook wordt, voor heel Limburg is duidelijk dat het wellicht nooit meer goed komt tussen Claes enerzijds en Beenders en Del Re anderzijds. Daarvoor komt de emotionele uitbarsting van Claes op TVL van veel te diep. Daarvoor sluimert het conflict tussen hen al te lang. Daarvoor is het bewijs dat het nieuws over de mogelijke belangenvermenging vanuit sp.a zelf is gelekt te sterk. "Er zijn een aantal partijleden die de druk aan het opvoeren zijn op Claes. Ze willen iets forceren. Dat staat vast", reageert een Limburgse socialist.

Claes heeft regelmatig bewezen dat als ze in het nauw gedreven wordt, ze de mist in gaat. De politieke onbeholpenheid heerst dan. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Hazodi-affaire, het aanhoudende gesjoemel bij de Hasseltse politie in 2011. Met alle moeite van de wereld weet Claes zich overeind te houden in een schandaal waar ze eigenlijk niet bijzonder veel schuld in treft. Heel wat, ambitieuze, sp.a-leden zijn haar gebrek aan politiek vernuft toen nog altijd niet vergeten.

Beenders en Del Re zijn er daar twee van. Zeker Beenders maakt een steile opmars sinds zijn intrede in het Vlaams Parlement in 2014. Hij waant zich nu voldoende sterk om zijn patrones openlijk te bekritiseren. "Beenders heeft zijn coup grondig voorbereid. Deze zomer heeft hij de sp.a-voorzitter in Hasselt, Jos Digneffe, afgezet. Die nam het te vaak op voor Claes. En zijn partner, een délégué van de liberale politiebond, stookt constant onrust tegen Claes", zegt een bron. Zelf zegt Beenders dat zijn interview vooraf is doorgesproken op het partijbureau dinsdag. Alleen toont Claes zich daar al weken niet meer.

En terwijl Claes tot voor kort nog de steun van het hoofdkwartier krijgt, is ook daar de wind intussen gekeerd. Medestanders zoals Bruno Tobback en Ingrid Lieten zijn van het voorplan verdwenen. Voorganger en mentor Steve Stevaert is overleden. Vader Wilfried Claes, die op verkiezingsavonden nog altijd mee de Hasseltse coalitie smeedt, staat alleen.

Stopt het Claes-tijdperk in Hasselt dan hier? De kans is groot, klinkt het uit veel monden. Nog eens met Claes naar de mensen trekken in 2018, bij de lokale verkiezingen, lijkt een garantie op een pijnlijk verlies. "Een halvering van spa kan."

Al vrezen sommigen het alternatief evenzeer. Beenders mag dan naam gemaakt hebben met zijn verzet tegen de Turteltaks, tot op vandaag moet hij nog bewijzen dat hij ook effectief stemmen kan binnenhalen. Zijn scores zijn bescheiden.

Azen op sjerp?

Beenders ontkent in alle toonaarden dat hij aan de poten van Claes zaagt om zelf burgemeester te kunnen worden. "Ik wil in het Vlaams Parlement blijven en kan door ons nieuwe cumulverbod dan geen burgemeester worden. Dat is de waarheid."

De echte winnaar van dit alles, die bevindt zich wellicht niet binnen sp.a. N-VA stoomt Steven Vandeput klaar om de sjerp over te nemen. De partij weet heel goed waarom ze net de limburger, jarenlang een begrotingsspecialist in het parlement, toch defensieminister heeft gemaakt. Sinds de sluiting van Ford Genk is het leger de grootste werkgever in Limburg.

Van het rode Limburg van Stevaert dreigt straks niets meer over te blijven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234