Zondag 18/08/2019

Kleine Brogel Kernwapens

Reynders opgevorderd door parlement om uitleg te geven over kernwapens Kleine Brogel

Minister van Defensie Didier Reynders (MR). Beeld AP

Defensieminister Didier Reynders (MR) zal vandaag dan toch naar het parlement komen om uitleg te geven bij de kernwapens in Kleine Brogel en de Belgische rol in de Syrische oorlog. Groen en N-VA drongen daarop aan.

De commissie Landsverdediging kwam gisterenochtend voor het eerst samen sinds de verkiezingen. Zowel N-VA als Groen wilden defensieminister Didier Reynders (MR) daar uithoren over twee actuele dossiers: de mogelijke Amerikaanse vraag aan België om grondtroepen naar Syrië te sturen en de aanwezigheid van kernwapens op Kleine Brogel, waarover De Morgen dinsdag berichtte.

Reynders had zich laten excuseren omwille van zijn drukke agenda als minister en informateur. Dat veroorzaakte echter wrevel bij N-VA-fractieleider Peter De Roover, die parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) vroeg om Reynders op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Dewael antwoordde dat de minister pas kan worden opgevorderd als de commissie daar eerst in consensus over zou beslissen.

“Die consensus is er nu”, zegt commissievoorzitter Peter Buysrogge (N-VA) na afloop van de vergadering. “Het is jammer dat het zo moest lopen, maar we zijn tevreden dat Reynders nu toch aanwezig zal zijn om de vragen te beantwoorden.” De commissie zal deze namiddag om 16.30 uur beginnen, aansluitend op de plenaire vergadering in het halfrond. 

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) reageert tevreden op de beslissing. “Na het NAVO-rapport over de massavernietigingswapens op ons grondgebied is transparantie echt wel aan de orde”, klinkt het. Het bewuste document werd intussen ook opgemerkt door de internationale media, waaronder The Washington Post en FOX News. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden