Woensdag 05/10/2022

AchtergrondWerk

Rekenhof legt juridische fouten en gebrek aan opvolging bloot bij VDAB

Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits (CD&V), is geschrokken van het VDAB-rapport. Beeld BELGA
Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits (CD&V), is geschrokken van het VDAB-rapport.Beeld BELGA

‘De VDAB heeft geen duidelijk, transparant en actueel uitbestedingsbeleid.’ Dat concludeert het Rekenhof in een erg kritisch rapport over de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is het rapport ‘een schok’.

Jorn Lelong

De VDAB staat in voor de arbeidsbemiddeling, begeleiding en opleiding van werkzoekenden en werknemers in Vlaanderen. Daarvoor gaat de organisatie tal van samenwerkingen aan met opleidingscentra, arbeidsbemiddelaars of uitzendkantoren. De Vlaamse regering ziet de VDAB als een ‘regisseur’ op de arbeidsmarkt.

Alleen schort er wat aan dat uitbestedingsbeleid, besluit het Rekenhof in een uitgebreide doorlichting in opdracht van het Vlaams Parlement. Er ontbreekt in de eerste plaats een duidelijk kader. De uitbestedingscriteria zijn niet helder en in de praktijk worden ze zelden toegepast. Ook juridisch loopt het spaak: subsidies en samenwerkingsovereenkomsten voldoen vaak niet aan de wettelijke eisen. Zo liet de VDAB meermaals na een overheidsopdracht op te stellen wanneer dat nochtans vereist was.

Lopende samenwerkingen

Volgens het Rekenhof beschikt de VDAB niet eens over een volledig overzicht met alle lopende samenwerkingen en hun financiële impact. Zo kon de VDAB voor zo’n derde van de uitgaven in 2019 geen informatie over de samenwerkingsvorm geven en voor bijna de helft ook niet over de financieringsvorm.

Opvallend: volgens het rapport onderzocht VDAB nooit globaal of activiteiten en samenwerkingen de gewenste resultaten behaalden. Zo is het lastig activiteiten met elkaar te vergelijken en te achterhalen hoe (kosten)effectief ze zijn. Dat gebrek aan opvolging kan er volgens het Rekenhof toe leiden dat er voor sommige doelgroepen een overaanbod is en voor anderen net te weinig, of dat werkzoekenden niet naar de passende activiteiten geleid worden. Interne documenten tonen aan dat de VDAB zich al jaren bewust is van deze problemen. Diverse veranderingsprojecten werden opgestart, meestal zonder overtuigende resultaten.

‘Alarmbellen’

Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) was het rapport een ‘schok, omdat het niet de eerste keer was dat de alarmbellen afgingen’. Net als de directie van de VDAB kreeg ze het rapport al anderhalve maand geleden in handen. Op vraag van Crevits, en op basis van de aanbevelingen van het Rekenhof, stelde de VDAB inmiddels een actieplan op om de interne organisatie op punt te krijgen. Vooral het uitbestedingsbeleid moet beter, de controle-instrumenten moeten worden gebruikt en de regierol van de VDAB moet worden uitgeklaard. Ook voor de regering ligt daarin nog werk op de plank, afgaande op het rapport: “De Vlaamse regering heeft de laatste twintig jaar geen duidelijke, algemene beleidsvisie uitgezet over wat de VDAB als actor of regisseur moet doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234