Woensdag 08/02/2023

Nationale Bank

Regeringspartijen trekken handen af van Vanackere bij Nationale Bank

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

“Steven Vanackere werd als nieuwe directeur van de Nationale Bank voorgedragen door CD&V en niet door de federale regering.” Dat zeggen Open Vld en N-VA in reactie op de heisa rond de benoeming. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) noemt de heisa rond Vanackere “terecht”. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wil de structuren van de bank hervormen.

Redactie

Eerder deze week raakte bekend dat de federale regering Steven Vanackere, ex-minister voor CD&V, heeft voorgedragen als nieuw lid van het directiecomité van de Nationale Bank van België. Aangezien hij Marcia De Wachter vervangt, zou het directiecomité daarbij volledig uit mannen bestaan, wat heel wat kritiek uitlokte.

“Geen enkele vrouw aan de tafel is geen goede zaak”, zegt vicepremier Alexander De Croo nu op Twitter. “Dit is niet besproken in de regering”, klinkt het verder. “Dit is louter CD&V en minister van Financiën.”

“Het is heel bizar dat zoiets in den duik gebeurt”, reageert De Croo tegen VRT NWS. Hij zegt de situatie opnieuw te willen bespreken.

Lees ook: Kritiek op Vanackere bij Nationale Bank: “Klassieke keuze die getuigt van een gebrek aan realiteit”

Het is wel degelijk Van Overtveldt die het nieuwe directielid volgens de formaliteiten voordraagt, maar de beslissing was in handen van CD&V. “Het kwam CD&V toe om deze vervanging te doen”, zegt vicepremier Jan Jambon (N-VA) aan persagentschap Belga. “De benoeming van Vanackere is dus als zodanig geen arbitrage van de regering.”

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zet de voordracht van Steven Vanackere als nieuwe directeur bij de Nationale Bank op de agenda van de ministerraad. “Het stoort mij dat wij hier niets van wisten”, zegt hij. “Er is geen enkele inspanning gedaan om de andere partijen in de regering in te lichten.”

Ministerraad

De Croo wil nu dat de regering zich volgende week over de voordracht buigt. “Ik kan moeilijk begrijpen dat men in 2018 nog steeds vindt dat er geen enkele vrouw aan tafel moet zitten bij de Nationale Bank”, zegt hij.

Alexander De Croo. Beeld Photo News
Alexander De Croo.Beeld Photo News

Zelf droeg Open Vld in 2015 Tim Hermans voor als directeur bij de Bank, ook een man. “Maar we zijn nu drie jaar later, de discussie is op dat gebied een stuk geëvolueerd”, zegt De Croo. “Je moet dit bovendien in zijn totaliteit bekijken. Open Vld heeft recent heel wat vrouwen voorgedragen. Fientje Moerman bij het Grondwettelijk Hof en Annemie Turtelboom bij de Europese Rekenkamer. We hoeven hierin van niemand kritiek te krijgen”, vindt de minister.

Hervormen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de structuren van de Nationale Bank van België reorganiseren. “De man-vrouwverhouding kan en moet binnen de Nationale Bank echt wel beter”, tweet hij. “De structuren zijn aan hervorming toe. Ik zal voorstellen voorleggen aan de regering.”

Op Twitter reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke dat zijn partij “van niemand lessen te ontvangen heeft: de cijfers spreken voor zich”. Bijgevoegd zit een afbeelding die toont dat CD&V, in tegenstelling tot haar Vlaamse coalitiepartners, voor de helft van haar regeringsposten een vrouw afvaardigt. Beke telt daarvoor de leden van de federale, Vlaamse en Brusselse regering samen, en telt ook EU-commissaris Marianne Thyssen mee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234