Uitgewezen Sudanezen

Regeringsleden na column Karel De Gucht: "Ontslag van Francken is niet aan de orde"

- Redactie - Bron: Belga, Het Laatste Nieuws
1 Gewezen minister Karel De Gucht. © AFP

Gewezen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet opstappen. Dat schrijft hij vandaag in zijn column in Het Laatste Nieuws, na getuigenissen over martelpraktijken op Sudanezen die vanuit België werden teruggestuurd naar hun land. De regeringsleden zijn het niet met hem eens.

Share

'Francken en de ganse regering zijn verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem'

Karel De Gucht

"Francken werd op voorhand gewezen op dit risico (...) Hij en de ganse regering zijn verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem. In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan verbonden worden. Francken kan niet langer staatssecretaris blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor", aldus De Gucht, die de bal meteen in het kamp van zijn partij Open Vld legt. "Een liberale partij die naam waardig kan dit niet laten passeren", luidt het.

Toch benadrukt De Gucht dat hij namens zichzelf, en niet namens zijn partij spreekt. "Al ben ik ervan overtuigd dat binnen mijn partij veel mensen dezelfde mening delen", zei hij vanmorgen op Radio 1. "Dit is een kwestie van fundamentele mensenrechten. Of mensen illegaal zijn of niet, heeft er niets mee te maken: mensen hebben recht op bescherming."

Lees ook: België stuurde in oktober Sudanezen terug, dit is wat hen daarna overkwam

Open Vld

Zijn eis vindt voorlopig echter geen weerklank binnen zijn partij. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zei bij aankomst voor de ministerraad dat een ontslag van Francken momenteel "niet aan de orde" is. 

"De verhalen die we horen over de manier waarom de migranten worden behandeld in Sudan, zijn erg serieus", aldus De Croo. "Maar er moet eerst een onafhankelijk onderzoek komen, bij voorkeur met internationale organisaties als de VN, om te zien of ze bevestigd worden of niet. Dan pas kunnen we de feiten beoordelen."

Eenzelfde boodschap klinkt bij CD&V-vicepremier Kris Peeters. "Laten we de discussie over verantwoordelijkheden voeren wanneer we weten wat er aan de hand is. Ik ga geen collega's vragen om ontslag te nemen, dat is totaal niet aan mij. Dat is mogelijk aan de premier, maar ik denk dat dit hier nu niet aan de orde is."

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wacht af. "Laten we eerst kijken naar de resultaten van het onderzoek. Op basis daarvan kunnen we zien of de uitwijzingen hernomen moeten worden. Tot nog toe gaat het enkel over verklaringen van een ngo."

Francken: "Wet toegepast"

Zelf reageerde Theo Francken in een Facebookpost dat hij de wet toepast en dat zal blijven doen. "Daar heb ik Karel De Gucht niet voor nodig", schrijft hij.

De staatssecretaris haalt in het bericht zwaar uit naar De Gucht. "Al sinds dag 1 gebruikt hij zijn column in Het Laatste Nieuws om me aan te vallen. [...] Dat hij een hekel heeft aan Vlaams-nationalisten, weten we al langer, en dat is zijn democratisch recht. Maar dat hij mij 'menselijk' ongeschikt vindt, is tackelen met de twee gestrekte benen vooruit. Hij weet niets van mij."

Bourgeois: "Humanitair beleid"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nam het vanmorgen op Radio 1 op voor zijn partijgenoot. Zijn besluit stemt overeen met het regeringsbeleid, zegt Bourgeois. "Wie hier illegaal is en de kans om asiel aan te vragen niet grijpt, moet daar zelf de verantwoordelijkheid voor dragen", aldus Bourgeois. "Iedereen zegt dat Brussel geen tweede Calais mag worden. Als illegalen weigeren asiel aan te vragen, kan je dus niet tolereren dat ze hier blijven bivakkeren."

Bourgeois benadrukt dat Francken een "rechtvaardig en humanitair beleid" voert. "Hij is niet iemand die mensen terug zou sturen als hij weet dat ze daar het slachtoffer zijn van foltering. Als nu zou blijken dat de mensenrechten geschonden zijn, zal Theo Francken de eerste zijn om maatregelen te nemen."

Share

'Na een onafhankelijke ngo bevestigen nu ook de VN dat zijn aanpak niet spoort met de mensenrechten. Als dat allemaal klopt, is dat een groot politiek probleem'

Wouter De Vriendt, Groen

Maar volgens oppositiepartij Groen heeft Francken "heel wat uit te leggen". "Hij loog over contacten met de VN, en trok zich in zijn gekende stijl niets van die waarschuwingen aan", zegt Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) van de Verenigde Naties en het VN-agentschap IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) ontkennen vandaag in De Morgen dat ze door het kabinet-Francken betrokken zijn in de repatriëring van Sudanezen uit ons land. 

Los daarvan stelt De Vriendt zich ook vragen bij de aanpak van Francken. "Na een onafhankelijke ngo bevestigen nu ook de VN dat zijn aanpak niet spoort met de mensenrechten. Als dat allemaal klopt, is dat een groot politiek probleem." Groen verwacht dat coalitiepartners Open Vld en CD&V nu meer doen dan "wat tegenpruttelen en uiteindelijk toch op de groene knop duwen", besluit De Vriendt. 

Verenigde Naties

Maar er komt niet alleen kritiek vanuit eigen land. Ook de Verenigde Naties hebben Francken met de vinger gewezen. "Nee, wij weten niet wat er met de Sudanezen is gebeurd", zegt Vanessa Saenen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN in deze krant. Francken had nochtans gezegd dat de VN "vanaf dag één" betrokken waren bij hun repatriëring, klinkt het.

nieuws

cult

zine