Vrijdag 30/07/2021

Politiek

Regering wil psycholoog gratis maken voor zelfstandigen

Minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS). Beeld Photo News
Minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS).Beeld Photo News

Zelfstandigen krijgen acht gratis sessies bij de psycholoog, zo stelt minister voor Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) voor. De federale regering heeft een pakket klaar om de meest kwetsbaren door de coronacrisis te helpen. Ook wil ze vijftig ‘straathoekwerkers voor de gezondheidszorg’ inzetten om moeilijke groepen te bereiken.

“De regering kende op verschillende manieren materiële en financiële hulp toe, maar de coronacrisis heeft ook een grote impact op ieders psychologisch en sociaal welzijn”, zegt Karine Lalieux (PS), minister voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. “Daar willen we nu ook op inzetten.” Ze heeft, in overleg met haar collega’s in de federale regering, een plan klaar om de meest kwetsbaren bij te staan in de coronacrisis. Het plan werd vanochtend besproken met de topministers en zal zonder ongelukken worden goedgekeurd, zo meldt Lalieux. Elders valt te horen dat er nog verder overleg nodig is tussen de betrokken kabinetten. De praktische uitwerking is sowieso pas voor de komende dagen. Het gaat om een breed pakket voor een budget van 75 miljoen euro.

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

De meest opvallende maatregel: zelfstandigen zouden acht gratis sessies krijgen bij de psycholoog. Aanleiding is de zelfdoding van een jonge kapster in Luik, allicht vanwege de impact van de tweede lockdown. Zeker in Franstalig België heeft dat een grote indruk nagelaten. Samen met minister voor Middenstand David Clarinval (MR) wil Lalieux daarom een extra inspanning doen. Onder de vorige regering werd al beslist om voor iedereen acht sessies per jaar (gedeeltelijk) terug te betalen via de ziekenfondsen, op de 11,20 euro remgeld na. Voor zelfstandigen zouden de acht bezoeken volledig gratis worden. Hoe dat praktisch georganiseerd kan worden, moet de komende dagen worden uitgeklaard. “Het was een van de groepen die het hardst getroffen is”, stelt ze. De bedoeling is om een budget van 11 miljoen euro vrij te maken.

Lalieux benadrukt dat ze ook voor andere groepen een inspanning levert. “Via het OCMW kan iedereen met een verlaagd inkomen gratis een beroep doen op een psycholoog naar keuze”, zegt ze. “Ook daarvoor maken we extra middelen vrij. Het is overduidelijk dat eenzaamheid en psychologische klachten zich niet beperken tot de groep van ouderen, maar dat iedereen ermee te maken kan krijgen, van jongeren over alleenstaanden tot mensen die hun normale activiteiten niet kunnen uitoefenen.”

Huiselijk geweld

Daarnaast gaat er ook speciale aandacht naar de strijd tegen huiselijk geweld. “Tijdens de lockdown is het intrafamiliaal geweld enorme toegenomen”, zegt Lalieux. Bestaande initiatieven krijgen extra werkingsmiddelen. Ook vluchthuizen voor mensen uit de LGTBQ-gemeenschap die thuis niet meer terechtkunnen, krijgen financieel een duwtje in de rug om extra plaatsen te creëren.

Het plan gecoördineerd door Lalieux kwam tot stand in overleg met de regio’s, maar ook met armoede-organisaties op het terrein. Een van de pijnpunten die tijdens die gesprekken kwam bovendrijven was de gebrekkige communicatie, tussen de overheid en de kwetsbare groepen. “Zelfs de organisaties op het terrein waren vaak niet op de hoogte van welke steunmaatregelen er bestonden”, weet de PS-minister. Tegelijk zoekt de regering al langer naar manieren om, vaak anderstalige, gemeenschappen beter te bereiken, hen te informeren en te betrekken bij het corona-beleid.

Het is daarom dat de regering, op aansturen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), vijftig ‘community health managers’ zal aanstellen. Dat zijn een soort ‘straathoekwerkers voor de gezondheidszorg’, die de brug moeten vormen tussen de overheid en de gemeenschap in kwestie. Zij zullen hen informeren, detecteren waar er problemen zijn en hen toeleiden naar hulp. “De armste gemeenschappen worden het hardst getroffen door corona”, zegt Lalieux. “We moeten hen absoluut bereiken, zeker ook met het oog op vaccinatie. Zij mogen niet uit de boot vallen.” In Gent loopt er al een proefproject, het is nu de bedoeling dat uit te breiden naar andere grotere steden in België.

De regering maakt daarnaast ook middelen vrij om de digitale kloof te verkleinen. “Doordat we met z’n allen zijn gaan thuiswerken en thuis les volgen is die kloof alleen maar dieper geworden”, aldus Lalieux. Ze wil, samen met bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) de operatoren aanspreken om de kosten te drukken, maar ook inzetten op opleiding en een betere begeleiding.

Tot slot komt er ook een extra tegemoetkoming voor wie deeltijds werkte, maar nu op tijdelijke werkloosheid is geplaatst. Vaak gaat het om alleenstaande vrouwen. Ook de OCMW’s krijgen extra werkingsmiddelen en personeel om de toegenomen werklast op te vangen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234